current views are: 2

7 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:42

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την εκκένωση της ΕΡΤ

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή σήμερα τα ξημερώματα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για επιχείρηση αποσταθεροποίησης με αντιδημοκρατικές ενέργειες και τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης να απαντούν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Δημοσίευση 13:42’
αρθρο-newpost

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή σήμερα τα ξημερώματα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για επιχείρηση αποσταθεροποίησης με αντιδημοκρατικές ενέργειες και τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης να απαντούν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Ανέβηκαν οι τόνοι εντός και εκτός Βουλής με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή σήμερα τα ξημερώματα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για επιχείρηση αποσταθεροποίησης με αντιδημοκρατικές ενέργειες, με τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης να απαντούν ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί» και τους εργαζομένους να κατεβαίνουν σε συγκέντρωση αυτή την ώρα έξω από το κτίριο.

Στο Ραδιομέγαρο βρέθηκαν το πρωί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Νίκος Βούτσης, οι οποίοι επιδεικνύοντας ταυτότητες στους άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να μπουν μέσα στον προαύλιο χώρο.  

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης,  που βρέθηκε την Ολομέλεια είπε πως «η Δημοκρατία θα έχει αναβαθμιστεί όταν η εφαρμογή του νόμου δεν θα αποτελεί είδηση. Η πραγματικότητα είναι ότι το Ραδιομέγαρο επι 4 μήνες τελούσε υπο κατάληψη. Έγιναν προσπάθειες να εκτονωθεί η κατάσταση με ήπιο και συναινετικό τρόπο. Θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική γιατί κράτησε τόσο καιρό η κατάληψη όχι όμως γιατί την έληξε η κυβέρνηση».

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους που θα επιχειρήσουν τη συνέχιση της εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον Alpha 98,9. «Είναι πειρατεία η εκπομπή σήματος από τους εργαζόμενους και θα εφαρμόζεται ο νόμος σε κάθε περίπτωση. Η κυβέρνηση δεν ανέχεται καμίας μορφής παρανομία» τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης που βρέθηκε το πρωί και στην ΕΡΤ είπε ότι η έφοδος «αποτελεί μια ακόμα χάντρα παρανομίας» και πρόσθεσε ότι αποτελεί «αντιδημοκρατική συμπεριφορά που σκοπεύει στην όξυνση του κλίματος». Αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου στο Ραδιομέγαρο σε βουλευτές του κόμματός του είπε: «Τα έκτακτα μετρά περιορισμού της δημοκρατίας δεν θα περάσουν από την συγκυβέρνηση του άθλιου μνημονίου…» ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε πως «δεν είστε συνιστώσα της ΝΔ αλλά γρανάζι αυτής της άθλιας ακροδεξιάς πολιτικής».

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε την έφοδο των ΜΑΤ υποστηρίζοντας ότι «παραδίδεται το κτίριο στους φορολογούμενους».  

«Μετά το μαύρο της ΕΡΤ και τις μαζικές απολύσεις, η κρατική βία και τρομοκρατία δείχνει σήμερα το πρόσωπό της, δεν πρέπει να περάσει. Καλούμε το λαό να αντισταθεί και να φτιάξει ακόμα περισσότερες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης» δήλωσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου, με αφορμή την επέμβαση στο Ραδιομέγαρο.

Την κυβερνητική στάση και τις επιλογές απέναντι στην ΕΡΤ σχολίασε και η ΔΗΜΑΡ. Όπως αναφέρει: «Η ΔΗΜΑΡ διαφώνησε κατηγορηματικά με την επιλογή της κυβέρνησης για τη βίαιη αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης και την απόρριψη κάθε συμβιβασμού. Οι μήνες που πέρασαν ανέδειξαν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής επιλογής.

Υπενθυμίζεται ότι η εκκένωση της ΕΡΤ ήταν πάγια πρόθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο ότι ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί. Η επέμβαση των ΜΑΤ αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από συνεννόηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Tο επιχειρησιακό σκέλος της εκκένωσης ανέλαβε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές.

Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τη νυχτερινή εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, κατήγγειλε η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Για το λόγο αυτό, έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα από τις 15.00 έως τις 18.00 το απόγευμα σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται εξω από το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή. Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τελικό προορισμό το κτίριο της ΕΡΤ.

Έξω από το Ραδιομέγαρο βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ πολίτες και δημοσιογράφοι βρίσκονται έξω από το κτίριο της ΕΡΤ. Κλειστό είναι το ρέυμα ανόδου της λεωφόρου Μεσογείων από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Να σημειωθεί ότι ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στο Ραδιομέγαρο. Τουλάχιστον 5 κλούβες των ΜΑΤ παραμένουν στο σημείο και από τις δύο πλευρές της Μεσογείων.

Ένταση επικρατησε νωρίς το πρωί από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους εργαζόμενους και τον κόσμο που βρισκόταν στη λεωφόρο Μεσογείων. Όταν τα ΜΑΤ εισήλθαν στο προαύλιο έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρυνθεί ο κόσμος που ήταν εκεί, ενώ έγιναν και τέσσερις προσαγωγές.

Την ώρα της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στο ραδιομέγαρο ο δημοσιογράφος που ήταν στον αέρα συνέχιζε να κάνει εκπομπή. Τον διέκοψαν και του ζήτησαν να βγει από το στούντιο. Ρώτησε τους αστυνομικούς εαν αυτή είναι η εντολή τους και όταν του απάντησαν καταφατικά, καληνύχτισε τους ακροατές και είπε: «Εδώ πρέπει να σας αφήσω. Ψυχή Βαθιά».

Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το κτήριο της ΕΡΤ 3, στη Λεωφόρο Στρατού, διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη. 

Το χρονικό της επέμβασης των ΜΑΤ

Παρουσία εισαγγελέα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στην ΕΡΤ και εκκένωσαν το κτίριο του Ραδιομεγάρου. Η επιχείρηση άρχισε περίπου στις 4:15 το πρωί με αποκλεισμό του χώρου και εντολή του εισαγγελέα στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον χώρο. Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί ο εισαγγελέας αποχώρησε από την ΕΡΤ έχοντας ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του εξοπλισμού, μάλιστα οι χώροι βιντεοσκοπήθηκαν, και δεν διαπιστώθηκε καμία ζημιά. 

Ανώτερες  δικαστικές πηγές αναφέρουν πως αργά χθες η ΓΑΔΑ απηύθυνε αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και την προϊσταμένη της Παναγιώτα Φάκου, για την παρουσία εισαγγελέα σε επιχείρηση εκκένωσης του δημόσιου κτηρίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις σφράγισαν την κεντρική είσοδο της ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι… χειροπέδες.

Η διαδικασία δεν ήταν στα πλαίσια του Αυτοφώρου που αφορά το ποινικό αδίκημα της κατάληψης δημοσίου κτηρίου (334 παρ 3 ΠΚ) αλλά επιλέχθηκε ο δρόμος της «υποβολής συστάσεων προς τους εργαζόμενους» για να αποχωρήσουν από το κτήριο. Δηλαδή ο εισαγγελέας παρίστατο στο χώρο ουσιαστικά ως «διαπραγματευτής» για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα πλαίσια του άρθρου 24 παρ.4 του νόμου 1756/88 περί κανονισμού δικαστηρίων.

Η εφαρμογή αυτών των διατάξεων επιλέχθηκε -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- για να μην ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία , ούτε να σχηματιστεί ποινική δικογραφία για αδικήματα που σχετίζονται με την κατάληψη δημοσίου χώρου. Γι’ αυτό δεν υπήρξαν και συλλήψεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των εργαζομένων, Δημήτρη Περπατάρη, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οδηγήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης και τρεις ακόμα εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

 


σχετικα αρθρα