Γράφει η Σταυριανή Καραμανίδη

Τα πρώτα περιπαικτικά χαμόγελα στο άκουσμα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί… δακτυλίου στα τζάκια, έσβησαν σταδιακά με τις δεύτερες σκέψεις. Η πιο προσεκτική ανάγνωση του κειμένου, φέρνει στο προσκήνιο, όχι μόνο τον –κατά τους εργαζόμενους του δημοσίου- πραγματικό λόγο για την σύνταξή του, αλλά και πλήθος ερωτημάτων, που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση.

«Πρωτίστως θα εφαρμόζεται, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας», αναφέρει η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρώτοι λοιπόν στην λίστα των «θυμάτων» της αιθαλομίχλης, όπως σαφέστατα δηλώνει η ανακοίνωση, θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Έχουμε σηκώνει τα χέρια ψηλά στον παραλογισμό. Δεν ξέρω ποια είναι αυτά τα εμπνευσμένα μυαλά που γυροφέρνουν τον Στουρνάρα, αλλά αυτό που λένε δεν γίνεται να εφαρμοστεί», υποστηρίζει στο newpost.gr η αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δέσποινα Σπανού, διερωτώμενη: «Τι σημαίνει θα κλείνουν την θέρμανση στις δημόσιες υπηρεσίες; Δηλαδή ο εργαζόμενος, που έχει κρατήσει την δουλειά του, νοείται τυχερός και άρα πρέπει να υπομείνει να δουλεύει με το παλτό του στους μηδέν βαθμούς;».

Ο προβληματισμός έχει συνέχεια, διότι βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου και σχετίζεται με επιπλέον δαπάνες που ενδεχομένως θα προκληθούν.

«Αν κλείσουν το καλοριφέρ, θα φτάσουμε στο σημείο να κουβαλάει ο καθένας το αερόθερμο ή τη σόμπα από το σπίτι του, γιατί δεν γίνεται να δουλεύεις σε συνθήκες ψυγείου. Αυτά τα μέσα λειτουργούν με ρεύμα…», επισημαίνουν εύστοχα εργαζόμενοι του υπουργείου Παιδείας, που προσφάτως μετακόμισαν στο «πολικό» κατά τη διάρκεια του χειμώνα, Μαρούσι.

Ένα επιπλέον μέτρο, που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες, είναι «περιορισμό των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3)». Οι πρώτες απορίες – αντιδράσεις είναι μάλλον εύλογες.

«Το δικό μου επάγγελμα είναι απολύτως εξαρτημένο από την κυκλοφορία του αυτοκινήτου. Αν την απαγορεύσουν, θα μας κόψουν το μεροκάματο και είναι αστείο να φανταζόμαστε ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις», σχολιάζει στο newpost.gr ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρίας.

«Πιστεύουν ότι όλοι έχουμε πάρα πολλά λεφτά, αλλά τα κρατάμε στο σεντούκι και όλα αυτά τα κάνουν για να αναγκάσουν τον κόσμο να αγοράσει πετρέλαιο. Θέλουν να μας εκφοβίσουν ότι δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το τζάκι, άρα να στραφούμε ξανά στο καλοριφέρ», καταλήγει η αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, επιφυλασσόμενη να εκδώσει και επίσημη σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης.