Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Μια τεράστια έκταση δεκάδων στρεμμάτων στα βόρεια του Πεδίου του Άρεως, με πυκνές δεντροστοιχίες ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τα 16 κτίρια που αποτελούν τα δικαστήρια, καλείται καθημερινά να φρουρήσει μια χούφτα αστυνομικών και ενώ σε αυτήν βρίσκονται εκατοντάδες κατηγορούμενοι είτε για μικροαδικήματα είτε για ειδεχθή εγκλήματα.

Το περιστατικό με την επίθεση ενάντια στη γραμματέα ανακριτικού γραφείου με μαχαίρι δεν ήταν και το πρώτο αιματηρό. Είχε προηγηθεί η βεντέτα μεταξύ οικογενειών Ρομά που μεταφέρθηκε στην πόρτα του ανακριτή με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και έναν τραυματία.

Ήταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο όταν μια 37χρονη γυναίκα εκδικήθηκε το φόνο του γιου της, δολοφονώντας  τον 33χρονο δράστη, ενώ αυτός περίμενε να απολογηθεί στον ανακριτή. Η γυναίκα είχε καταφέρει να «περάσει» όπλο στο χώρο των δικαστηρίων χωρίς κανένας να την αντιληφθεί. Λίγες ώρες αργότερα διαπιστώθηκε ότι κάποιος τρίτος της το είχε δώσει από την περίφραξη σε κάποιο σημείο της τεράστιας έκτασης κι ενώ η 37χρονη είχε ήδη περάσει τον ανιχνευτή μετάλλου.

Ελλιπής η φύλαξη των δικαστηρίων

Η Ευελπίδων έχει μια κεντρική πύλη η οποία φυλάσσεται από αστυνομικούς και διαθέτει ανιχνευτή μετάλλων. Θεωρητικά όλοι όσοι εισέρχονται στα δικαστήρια ελέγχονται ηλεκτρονικά. Πρακτικά δεν περνούν όλοι οι εισερχόμενοι από τον ανιχνευτή, όπως καταγγέλλουν δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι.

Υπάρχουν άλλες δύο αφύλακτες είσοδοι στα βόρεια του πάρκου οι οποίες είναι κλειστές, όχι όμως και... απαραβίαστες.

Το σύνολο των εργαζομένων που κάθε μέρα βρίσκονται στα δικαστήρια έχουν κατά καιρούς ζητήσει να ενταντικοποιηθεί η φύλαξη.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, δήλωσε, μετά τη χθεσινή επίθεση, πως «δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αφού όλοι θυμόμαστε, μεταξύ πολλών άλλων, τόσο τη δολοφονία συμπολίτη μας και τον βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμη πριν από ένα χρόνο, στο κτίριο 9 του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και την πρόσφατη τρομοκρατική απόπειρα που σημειώθηκε στο κτίριο 6 του δικαστηρίου.

Γεγονότα που καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης στους χώρους των δικαστηρίων, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας για όλους εκείνους οι οποίοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή τυγχάνει να διέρχονται από τους χώρους αυτούς- δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απλοί πολίτες».

Με τη σειρά της και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελών διαμαρτύρεται έντονα για την ολιγωρία των αρμοδίων και για την μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, «παρά την υποβολή από μέρους μας επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων και παρά την συνέχιση παρόμοιων ανησυχητικών και επικίνδυνων ενεργειών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κινητοποιήσεις για την ανασφάλεια

Στην έλλειψη φύλαξης η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) απαντά με κινητοποιήσεις:  θέτοντας «και πάλι στους αρμοδίους το θέμα ασφάλειας και φύλαξης των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, για λογαριασμό όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και των πολιτών, ανακοινώνει τη διακοπή των συνεδριάσεων και εργασιών στα δικαστήρια όλης της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα 11.11.2013 από ώρα 10:00 έως τη λήξη της βάρδιας (15:00) και συγκεντρώσεις σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν συμβολικές ολιγόλεπτες καταλήψεις των εισόδων των δικαστικών κτιρίων πριν την έναρξη των συνεδριάσεων».

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι δικαστές αλλά και οι δικηγόροι.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

«Με πλήρη συνείδηση, ότι στη θέση των θυμάτων μπορεί αύριο να είναι κάποιος από εμάς, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους δικαστικούς υπαλλήλους και σε όλους όσους εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, προκειμένου, παρά την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, η απονομή της Δικαιοσύνης να είναι ακόμα δυνατή, καλούμε για ακόμα μια φορά την Ελληνική Πολιτεία να λάβει, όπως έχει υποχρέωση, όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των δικαστηρίων και τη διασφάλιση των συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης από πράξεις βίας και, εν γένει, από παράνομες ενέργειες ή από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο τους, θέτουμε εαυτούς στη διάθεση των αρμοδίων φορέων προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς με όποιον τρόπο μπορούμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε μέχρι σήμερα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρότατου ζητήματος της ασφάλειας αλλά και όλων των πρακτικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και δυσχεραίνουν την άσκηση των καθηκόντων όλων όσων εμπλέκονται καθημερινά με αυτό».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελών με τη σειρά της «ως ένδειξη διαμαρτυρίας», αποφάσισε την Πανελλαδική διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, από 10:00 έως 15:00.