Ανοιχτά για το κοινό είναι σήμερα, μαζί με εκατοντάδες αντίστοιχα κτήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη, 25 οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας από τις οκτώ οινοτουριστικές διαδρομές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, στο πλαίσιο της πρώτης συμμετοχής της ένωσής τους («Οίνοι Βορείου Ελλάδος») στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού.

Η Ημέρα αυτή εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.

Η «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά και φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει αυτή την ημέρα και στην Ελλάδα, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωσή της. Τα 23 από τα 25 τα συμμετέχοντα οινοποιεία (στα οποία η είσοδος θα είναι δωρεάν) θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό έως τις πέντε το απόγευμα, με εξαίρεση δύο, στα οποία το ωράριο είναι διαφορετικό. Για περισσότερες πληροφορίες, σε σχέση με τα συμμετέχοντα οινοποιεία και το ωράριο λειτουργίας τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα των Οίνων Βορείου Ελλάδος.