Το «μανδύα» του αθλητικού σωματείου φαίνεται να... φορούν γυμναστήρια, που δραστηριοποιούνται και στο Βόλο, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και χωρίς να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει ο Νόμος για τη λειτουργία τους.

Από το σύνολο των 50 γυμναστηρίων περίπου που διαθέτει η πόλη, λιγότερα από δέκα είναι αδειοδοτημένα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυμναστηρίων (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος», στα άνευ άδειας λειτουργίας γυμναστήρια εντάσσονται και τμήματα εκγύμνασης που λειτουργεί ο Δήμος Βόλου, με το θέμα να αποκτά διαστάσεις για τους νόμιμους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, που ζητούν «να ξεκαθαρίσει ο χώρος». Δέσμευση Δήμου προς το Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Βόλου ότι θα εκδώσει άδειες, φαίνεται να μην έχει γίνει ακόμη πράξη.

Δύο μέτρα και σταθμά στη λειτουργία γυμναστηρίων στο Βόλο, όπως άλλωστε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καταγγέλλουν μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ. που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Από τη μία τα νόμιμα γυμναστήρια που περνούν από αυστηρούς πολεοδομικούς και υγειονομικούς ελέγχους και από την άλλη αθλητικά σωματεία ή αθλητικοί σύλλογοι χορού, που δεν λειτουργούν με βάση τη νομιμότητα.

Το θέμα φαίνεται να έχει και οικονομικές διαστάσεις από τη στιγμή που λειτουργούν μεν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν αποδίδουν όμως ΦΠΑ. Πρόσφατες οι «καμπάνες» του ΣΔΟΕ σε αθλητικά σωματεία στα Γιάννενα, που -μεταξύ άλλων- εισέπρατταν συνδρομές χωρίς να εκδίδουν θεωρημένες αποδείξεις.

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων του Βόλου, ζητούν άμεσα μέτρα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επισημαίνουν την ανάγκη ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για το καθεστώς λειτουργίας των γυμναστηρίων - αθλητικών σωματείων, με στόχο τη συμμόρφωσή τους στους Νόμους του Κράτους και τη νόμιμη λειτουργία τους στα πλαίσια που λειτουργούν και οι ίδιοι.

Οπως τονίζουν από τη μία θα δημιουργηθεί υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ νόμιμων επιχειρήσεων, από την άλλη τα οφέλη της νομιμοποίησης όσων λειτουργούν παράνομα θα επωμιστούν και τα κρατικά ταμεία αλλά και οι ίδιοι οι αθλούμενοι.

TAGS