Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες οδεύουν ολοταχώς προς την απώλεια των σπιτιών τους -με τη μεθόδευση της άρσης των παγωμένων πλειστηριασμών- η πολυπόθητη υπαγωγή στον σωτήριο νόμο Κατσέλη, προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Η αναμονή για την εκδίκαση των υποθέσεων, που σε περιπτώσεις θα απαλλάξει τον δανειολήπτη ακόμη και από το 90% της οφειλής του προς τις τράπεζες, ξεπερνά σήμερα την δεκαετία.

«Μέχρι πρόσφατα τα μέλη μας παίρνανε δικάσιμο για το 2020, αλλά το τελευταίο διάστημα διορίστηκαν Ειρηνοδίκες και μειώθηκε κατά πολύ η αναμονή», δηλώνει στο newpost.gr ο γγ του ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) Ευαγγελία Κεκελέκη, αναφερόμενη στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο της συμπρωτεύουσας, σήμερα θεωρείται από τα γρήγορα, καθώς βάσει της έρευνας του newpost.gr, ελλείψει προσωπικού, στο Ειρηνοδικείο της Νέας Ιωνίας Αττικής, δικάσιμος δίνεται για το 2026, στης Καλλιθέας για το 2023, στου Αμαρουσίου για το 2021, στου Πειραιά, του Χαλανδρίου και του Ίλιον για το 2020 και στης Αθήνας για το 2018.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα εξωδικαστικού συμβιβασμού, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να μην έχουν άλλη επιλογή από την προσφυγή στην δικαιοσύνη, προκειμένου να οριστεί μία δόση που να μπορούν να την πληρώνουν», σχολιάζει η κυρία Κεκελέκη, ενώ παράλληλα συμβουλεύει:

«Παρότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μπορεί κάποιον που έχει ακίνητη περιουσία να μην τον συμφέρει η υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, καλό είναι όσοι έχουν ενυπόθηκα δάνεια και φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους τώρα που ανοίγουν οι πλειστηριασμοί, να επιχειρήσουν να ενταχθούν στο νόμο».

Ήδη, τρία υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με την συνδρομή του ΚΕΠΚΑ, λυτρώθηκαν από τις ασφυκτικές οφειλές τους, αφού το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε τα «ληστρικά», κατά το Κέντρο, επιτόκια και την πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων.

Συγκεκριμένα, 60χρονος οικοδόμος, που όφειλε σε τράπεζες σχεδόν 79.000 ευρώ από καταναλωτικά και πιστωτικές, πέτυχε «κούρεμα με την ψιλή» σε ποσοστό 88%. Όπως αποφάσισε το δικαστήριο, θα καταβάλει μόνο 9.600 ευρώ, σε διάστημα 48 μηνών.

Στην περίπτωση 40χρονου με δύο ανήλικα παιδιά, η διαγραφή χρεών από στεγαστικό, καταναλωτικό και πιστωτικές κάρτες, έφτασε στο 44%, με αρχική οφειλή τα περίπου 82.000 ευρώ, που κατρακύλησε στα 46.000 ευρώ, με παράλληλη διάσωση της πρώτης του κατοικίας.

Επιπλέον 72χρονος συνταξιούχος, με μηνιαίο εισόδημα 1.320 ευρώ, θα αποπληρώσει 99.760 ευρώ, έναντι της αρχικής οφειλής των 104.000.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) αφορά επισήμως τόσο ληξιπρόθεσμες, όσο και ενήμερες οφειλές, αν και στην πράξη ο οφειλέτης πρέπει να αποδείξει ότι έχει περιέλθει άδολα σε αδυναμία πληρωμής και άρα να μην έχει πληρώσει τουλάχιστον 2-3 δόσεις.

Προϋπόθεση είναι τα δάνεια να μην έχουν ληφθεί το τελευταίο έτος πριν από την υποβολή της αίτησης, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται χρέη από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει κανένα ποσό ή μπορεί να καταβάλλει ελάχιστα για την εξόφληση των χρεών του, το δικαστήριο ορίζει δόση βάσει της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη, ή μπορεί να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση καταβολής ενός ποσού. Οι περιπτώσεις αυτές επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά του δανειολήπτη.