Άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής ο έλεγχος στο φορτηγό πλοίο Nour-M που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Ρόδου από την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από υπόνοιες ότι μεταφέρει οπλισμό. 

Οι έρευνες του φορτίου του πλοίου αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες και για το λόγο αυτό βρέθηκε στη Ρόδο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι το πλοίο είναι «έμφορτο από σφαίρες και από οπλισμό» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλο το φορτίο.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Nour – M  κρατείται στο λιμάνι της Ρόδου διότι δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας, ενώ όπως είπε, «σύμφωνα με τις φορτωτικές αλλά και τις δηλώσεις του πληρώματος, οι οποίες είναι αντιφατικές μέχρι αυτή τη στιγμή, το πλοίο κατευθυνόταν προς χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται από τον ΟΗΕ να πηγαίνουν όπλα και σφαίρες. Και εμείς τηρώντας τις διεθνείς μας υποχρεώσεις οφείλουμε να κρατήσουμε το πλοίο για όσο χρόνο χρειαστεί».

«Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί μόνο σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει οπλισμός όπως λένε και τα παραστατικά», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι έχουν ελεγχθεί μόνο τα  εμπορευματοκιβώτια που είναι προσβάσιμα.
 
«Περιμένουμε να έρθει ο γερανός για να μπορέσουμε να ξεφορτώσουμε και να ελέγχονται ένα - ένα τα εμπορευματοκιβώτια», ενώ ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στη Ρόδο«ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ώστε να ελέγξουν από πριν κατά πόσο αυτά είναι παγιδευμένα ή όχι...».

Στην ερώτηση πως σχολιάζει τις δηλώσεις του Τούρκου πλοιάρχου στη Χουριέτ ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Ελέγχεται και ο πλοίαρχος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος για την αξιοπιστία τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το πλοίο φέρεται να είναι τουρκικών συμφερόντων. Παρόλα αυτά δεν έχουμε γίνει αποδέκτες καμίας ενόχλησης είτε από τους ιδιοκτήτες του φορτίου, είτε από τους ιδιοκτήτες του πλοίου».

Υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος και τρία μέλη του πληρώματος είναι Τούρκοι υπήκοοι και οι υπόλοιποι είναι Ινδοί.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος  έκανε λόγο για μία από τις πιο  σημαντικές περιπτώσεις  των τελευταίων χρόνων αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πλοίο.

Ο κ.  Μπαντιάς τόνισε ότι «το Λιμενικό Σώμα προέβη στη λεγόμενη «visit and search» του συγκεκριμένου πλοίου το οποίο έδινε αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και για τον προορισμό του (άλλα έγραφαν τα έγγραφά του άλλα έδινε ο πλοίαρχος και άλλα δήλωσαν οι υποπλοίαρχοι)».