Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για τον οποίο η χώρα δεν είναι- και όπως φαίνεται δεν θα είναι ποτέ- έτοιμη να αντιμετωπίσει την πιο ήπια κακοκαιρία, όπως συνέβη και τη Δευτέρα. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει την αρμοδιότητα της πρόληψης.

Ούτε καν οι ίδιοι οι αρμόδιοι... ή καλύτερα οι συναρμόδιοι.

Οι οδικοί άξονες της χώρας, μικροί και μεγάλοι,  είναι τεμαχισμένοι σε... βιλαέτια τα οποία όμως κανένας δεν διεκδικεί όταν πρέπει να συντηρηθούν.

Και είναι μοιρασμένοι ανισομερώς και χωρίς την παραμικρή υποψία λογικής.

«Οι μεγάλοι δρόμοι, όπως η Κηφισίας ή η Συγγρού, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Οι μικροί δρόμοι είναι αρμοδιότητα του δήμου στον οποίο βρίσκονται. Οι αγωγοί μοιράζονται ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ και την Περιφέρεια: άλλοι ανήκουν εδώ άλλοι εκεί», λέει στο newpost.gr ο δήμαρχος Νίκαιας- Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Το πιο σημαντικό από όσα μας λέει, όμως, είναι ότι «κανένας, ούτε εγώ ούτε άλλος δήμαρχος, ούτε η Περιφέρεια ούτε η ΕΥΔΑΠ γνωρίζουν σε ποια σημεία έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν κάποια συντήρηση ή ένα έργο αντιπλημμυρικό.  Για τα φρεάτια το μόνο που γνωρίζω είναι πως έχω αρμοδιότητα να καθαρίσω... πάνω από τη σχάρα. Από το καπάκι και κάτω δεν θυμάμαι αν επιλαμβάνεται η ΕΥΔΑΠ ή η Περιφέρεια».

Αυτός είναι ο ένας ο λόγος που τα φρεάτια δεν καθαρίζονται, οι κακοτεχνίες δεν αποκαθιστούνται, οι λακούβες στους δρόμους ποτέ δεν εξαφανίζονται. Ο δεύτερος λόγος είναι... τα σύνορα.

Οι δρόμοι που κάθε χειμώνα μετατρέπονται σε ποτάμια είναι πάντα οι ίδιοι: Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας, Λεωφόρος Ειρήνης στον Ταύρο, Αγίας Άννης στο Ρέντη, είναι οι πιο γνωστοί.

«Στα σημεία που πλημμυρίζουν οι δρόμοι αυτοί, βρίσκεται το σύνορο μεταξύ δύο δήμων. Για να γίνει οποιαδήποτε εργασία συντήρησης πρέπει και οι δύο δήμαρχοι να έχουν ταυτόχρονα χρήματα αλλά και να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.  Δεν γίνεται να φτιάξεις το μισό κομμάτι και να αφήσεις το άλλο μισό», λέει ο δήμαρχος Ρέντη -Νίκαιας.