Ρεπορτάζ : Τιτίκα Ανουσάκη

«Δεν υπάρχει σχέδιο για εθνική σύνταξη στα 360 ευρώ» δηλώνει στο newpost.gr ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ο οποίος προανήγγειλε πως θα παρουσιάσει το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος και Σύμβουλος Εργασίας στο newpost.gr Γιάννης Σωπασής από 1 Ιανουαρίου 2015 η σύνταξη θα σπάσει σε βασική και αναλογική.

Η βασική ορίζεται στα 360 ευρώ και δεν αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές  και η αναλογική  που θα αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από 1.1.2011 και μετά για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1.1.2015 σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο. 

Το ύψος της βασικής σύνταξης που έχει οριστεί στα 360 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα αναπροσαρμόζεται κάθε έτος με κοινή υπουργική απόφαση. 

Αυτή θα είναι η βάση του ασφαλιστικού πάνω στο οποίο θα υπάρξουν «αλλαγές» και τροποποιήσεις και όπως εκτιμά ο κ. Σωπασής θα επιφέρει σταδιακά μειώσεις στις συντάξεις και αυτών που ήδη λαμβάνουν σύνταξη. 

Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο newpost.gr ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να γίνει ενοποίηση σε ένα των ασφαλιστικών ταμείων καθώς αυτά στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. 

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά μοντέλα κοινωνικής ασφάλισης όπως των σκανδιναβικών χωρών όπου παρατηρείται η συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών και την τάση υιοθέτησης τους από τη χώρα μας ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε πως είναι λάθος η σύγκριση με αυτά τα μοντέλα που δεν στηρίζονται στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης ενώ τόνισε πως η όποια συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών θα πρέπει να είναι συμπληρωματική και σε καμία περίπτωση να μην υποκαθιστά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης