Βασική σύνταξη στα 360 ευρώ και αναλογική με βάση τις εισφορές

Βασική σύνταξη στα 360 ευρώ και αναλογική με βάση τις εισφορές

Ρεπορτάζ : Τιτίκα Ανουσάκη

«Δεν υπάρχει σχέδιο για εθνική σύνταξη στα 360 ευρώ» δηλώνει στο newpost.gr ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ο οποίος προανήγγειλε πως θα παρουσιάσει το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος και Σύμβουλος Εργασίας στο newpost.gr Γιάννης Σωπασής από 1 Ιανουαρίου 2015 η σύνταξη θα σπάσει σε βασική και αναλογική.

Η βασική ορίζεται στα 360 ευρώ και δεν αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές  και η αναλογική  που θα αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από 1.1.2011 και μετά για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1.1.2015 σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο. 

Το ύψος της βασικής σύνταξης που έχει οριστεί στα 360 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα αναπροσαρμόζεται κάθε έτος με κοινή υπουργική απόφαση. 

Αυτή θα είναι η βάση του ασφαλιστικού πάνω στο οποίο θα υπάρξουν «αλλαγές» και τροποποιήσεις και όπως εκτιμά ο κ. Σωπασής θα επιφέρει σταδιακά μειώσεις στις συντάξεις και αυτών που ήδη λαμβάνουν σύνταξη. 

Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο newpost.gr ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να γίνει ενοποίηση σε ένα των ασφαλιστικών ταμείων καθώς αυτά στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. 

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά μοντέλα κοινωνικής ασφάλισης όπως των σκανδιναβικών χωρών όπου παρατηρείται η συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών και την τάση υιοθέτησης τους από τη χώρα μας ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε πως είναι λάθος η σύγκριση με αυτά τα μοντέλα που δεν στηρίζονται στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης ενώ τόνισε πως η όποια συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών θα πρέπει να είναι συμπληρωματική και σε καμία περίπτωση να μην υποκαθιστά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο