Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

«Δικαιωθήκαμε», αναφωνούν υπουργείο Παιδείας και διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, επικαλούμενοι ο καθένας τα δικά του επιχειρήματα, στην κόντρα για την απεργία που συνεχίζεται για 10η εβδομάδα. Στη μέση της διαμάχης, οι φοιτητές εξακολουθούν να παρακολουθούν τις πιθανότητες της απώλειας του εξαμήνου, να αυξάνονται μέρα – μέρα.

Τα τελευταία νέα του «μετώπου», θέλουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) να ανοίγει σε μία εβδομάδα (την Τρίτη 19 Νοεμβρίου), έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου, με ένα βασικό όρο.

«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε, με την προϋπόθεση ότι –ανεξάρτητα από την δική τους απεργία, που μπορεί να συνεχιστεί ή όχι- οι διοικητικοί υπάλληλοι θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη σε φοιτητές και καθηγητές. Ενημερώσαμε τον εκπρόσωπό τους και επιφυλάχθηκε να απαντήσουν επισήμως, μετά την συνεδρίασή τους, την ερχόμενη Δευτέρα», υποστήριξε στο newpost.gr ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Στο μεταξύ, στο Πολυτεχνείο η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Φραγκλίνος Βολτερίνος, ο οποίος εργάζεται στο ΕΜΠ, ερωτηθείς για το μέλλον των κινητοποιήσεων, απάντησε με νόημα στο newpost.gr: «Ο κ. Αρβανιτόπουλος αρνείται το διάλογο και μάλιστα συνεχώς δυναμιτίζει την κατάσταση, ακόμη και σήμερα με την προκαταρκτική εξέταση».

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, παράνομη, αλλά όχι και καταχρηστική.

«Μας χρέωσαν ότι δεν είχε κοινοποιηθεί εγκαίρως η απεργία, αλλά δεν χαρακτηρίστηκε καταχρηστική, ώστε να μην μπορεί να προκηρυχθεί ξανά για τους ίδιους λόγους. Αυτό ήταν που ήθελε στην πραγματικότητα ο υπουργός», εξηγεί ο κ. Βολτερίνος, διευκρινίζοντας ότι η κριθείσα ως παράνομη απεργία είχε εξαγγελθεί από τα σωματεία του Καποδιστριακού και του Πολυτεχνείου, «οπότε οι υπάλληλοι συνεχίζουν να απεργούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου υπό την ομπρέλα της απεργίας που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία».

Διοικητικοί υπάλληλοι: «Δεν θα χαθεί το εξάμηνο»

Για την ουσία του προβλήματος, με το εξάμηνο -αν όχι και ολόκληρη την ακαδημαϊκή χρονιά- να βαίνει προς απώλεια, οι απεργούντες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την απώλεια του εξαμήνου και έχει να κάνει με την υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ούτως ή άλλως όμως, όσοι το θέτουν ως ενδεχόμενο, το κάνουν για να μας εκβιάσουν επικοινωνιακά. Στα 30 χρόνια της δουλειάς μου, ποτέ δεν έχει χαθεί εξάμηνο, ούτε και θα συμβεί τώρα. Υπάρχουν λύσεις, συντμήσεις, μαθήματα σαββατοκύριακα, κλπ.», καταλήγει ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων της χώρας, αμελώντας ωστόσο ότι «λύσεις» για να μην χαθεί το εξάμηνο, επίσης υποβαθμίζουν το επίπεδο των σπουδών.