current views are: 2

12 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:31

Το ΣτΕ «πάγωσε» τις οικοδομικές άδειες σε τμήμα της Ακαδημίας Πλάτωνος

Προσωρινή διαταγή με την οποία δεν επιτρέπεται προσωρινά η έκδοση οικοδομικών αδειών σε τμήμα έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων της ευρύτερης περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος εξέδωσε το ΣτΕ. 

Δημοσίευση 17:31’
αρθρο-newpost

Προσωρινή διαταγή με την οποία δεν επιτρέπεται προσωρινά η έκδοση οικοδομικών αδειών σε τμήμα έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων της ευρύτερης περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος εξέδωσε το ΣτΕ. 

Προσωρινή διαταγή με την οποία δεν επιτρέπεται προσωρινά η έκδοση οικοδομικών αδειών σε τμήμα έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων της ευρύτερης περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, εξέδωσε η πρόεδρος του Ε΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Αγγελική Θεοφιλοπούλου.

Στο συγκεκριμένο τμήμα της Ακαδημίας Πλάτωνος υπάρχουν οι ιδιοκτησίες των εταιρειών Μουζάκη και Λαναρά, ενώ προβλέπεται, με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Αθηναίων, η ανέγερση πολυκέντρου (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία κ.ά.) με την επωνυμία Academy Gardens της εταιρείας Artume.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν 42 κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος και ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί το από 29.4.2013 Προεδρικό Διάταγμα για την «τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».

Το ΣτΕ πρόσφατα είχε επεξεργαστεί το επίμαχο διάταγμα και είχε επισημάνει ότι για την πληρέστερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου οι όροι και περιορισμοί δόμησης του τομέα ΙΙΙ, που περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Κηφισού και Ιφιγενείας, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και πρέπει να ορισθεί μέγιστος συντελεστής δόμησης 2,1 και μέγιστο ύψος κτιρίων τα 15 μέτρα, όπως επίσης ότι ο τομέας ΙΙ, που περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Ηρούς, Έμμονος και Αλεξανδρείας έπρεπε να ενοποιηθεί με τον τομέα ΙΙΙ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έλαβε υπ’ όψη του τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε καθορίζει συντελεστή δόμησης και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για τους τομείς Ι και ΙΙ και δεν κάνει καμία αναφορά για τις συνθήκες οικοδόμησης στον τομέα ΙΙΙ.

Κατά συνέπεια στον τομέα ΙΙΙ μπορούν να κτιστούν ακίνητα με τους παλαιούς όρους δόμησης, οι οποίοι δεν έχουν θεσπιστεί με γνώμονα την προστασία του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Αναλυτικότερα, το παλαιό καθεστώς οικοδόμησης προβλέπει συντελεστή δόμησης 2,4, ανώτερο ύψος τα 18 μέτρα και μέγιστη κάλυψη το 70%.

Η κ. Θεοφιλοπούλου, προκειμένου «να αποτραπεί η δημιουργία μη αναστρέψιμων πραγματικών καταστάσεων στην περιοχή, η οποία γειτνιάζει με τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος» εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία διατάσσει τη μη έκδοση οικοδομικών αδειών στα τμήματα ΙΙ και ΙΙΙ της Ακαδημίας.

Η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου ισχύει έως ότου εκδοθεί απόφαση από το αρμόδιο Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ.