Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Όργιο παραοικονομίας και «μαύρων» συναλλαγών στην αγορά αναμένουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της ακύρωσης του ΑΦΜ σε όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ, σχέδιο που προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Το «μπλόκο» που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον καινούριο χρόνο, αφορά περίπου ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες και προβλέπει ότι αν δεν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε το ΑΦΜ του επαγγελματία, θα απενεργοποιείται και δεν θα αναγνωρίζονται τα τιμολόγια που εκδίδει στους συναλλασσόμενους του.

«Αν απαγορεύσεις στον επαγγελματία να κάνει συναλλαγές, τον βάζεις σε ένα μονόδρομο: στην ουσία τον καταστρέφεις επιχειρηματικά και τον ωθείς να δουλεύει με “μαύρα”. Το θέμα είναι να διευκολύνεις ως κράτος τον κόσμο να πληρώνει το ΦΠΑ, όχι να κάνεις ό,τι μπορείς για να του βάλεις λουκέτο. Γιατί μετά δεν θα έχεις από ποιον να εισπράξεις και φυσικά ούτε τα ως τώρα οφειλόμενα θα πάρεις», σχολιάζει στο newpost.gr ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής.
 
Εξοργισμένος με το μέτρο δηλώνει και ο κλάδος των επισκευαστών αυτοκινήτων, προαναγγέλλοντας μέσω του newpost.gr μπαράζ απολύσεων.

«Από το 2010 και μετά, όλοι οι επαγγελματοβιοτέχνες, αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο η Πολιτεία αρνείται να κατανοήσει. Άνεργοι στην ουσία, μόνο πληρώνουμε, με ό,τι χρήματα έχουν απομείνει από τις αιματηρές αποταμιεύσεις των προηγούμενων ετών, συντηρούμε ακόμη προσωπικό… Όμως όλα αυτά, είναι αδύνατον να συνεχιστούν επ’ αόριστον. Θα κλείσουμε τα μαγαζιά, θα διώξουμε και τον κόσμο κι ο θεός ας βάλει το χέρι του», δηλώνει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισκευαστών Οχήματων, Ανδρέας Βερδούλης.

Χαμένοι στην… μετάφραση των διευκρινίσεων και παραδειγμάτων του Γενικού Γραμματέα, οι αρτοποιοί της Αττικής, χαρακτηρίζουν περίπλοκο και «μέσω Λαμίας» το μέτρο.

«Αν πεις στον επαγγελματία που δεν έχει καταβάλλει ΦΠΑ, ότι σε δυο μέρες θα τον κλείσεις, αν έχει τα λεφτά, θα τα δώσει. Αν δεν τα έχει, ο θεός να κατέβει, δεν θα πληρώσει. Με αυτό που θέλουν να κάνουν, την ακύρωση ΑΦΜ σε στέλνουν καρφί στην παραοικονομία», υποστηρίζει στο newpost.gr o Γιάννης Μάνος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αρτοποιών Αττικής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Όσο περισσότερο πιέζουν, τόσο θα διαχέεται η “μαύρη” οικονομία. Ξέρετε πόσοι δουλεύουν ήδη με μαύρα;

Κλείσανε τα βιβλία τους και κοιτάνε να διασφαλίσουν το φαγητό της οικογένειας, γιατί δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φορολογία».