Από την τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι εκ νέου ο κύριος όγκος των εργαζομένων που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα στο β' κύμα της διαδικασίας. 

Σύμφωνα με το «Έθνος», περισσότεροι από 5.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 83.000 που εργάζονται σε δήμους και περιφέρειες αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος του έτους.

Η μνημονιακή υποχρέωση προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι, πέραν των 12.500 που έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο του α' κύματος.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει εθελοντικές μετακινήσεις, αξιολόγηση των ΟΤΑ ώστε να οριστεί ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων στους δήμους με βάση των πληθυσμό τους, ενώ σχεδιάζονται «λουκέτα» για τις ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, κάτι που παραπέμπει σε απολύσεις.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει παράταση έως το Μάρτιο του 2014 προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις δομών και προσωπικού εν όψει του β' κύματος διαθεσιμότητας, ωστόσο δεν έχει λάβει απάντηση από την τρόικα.