Θετικοί ως προς την ίδρυση του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών δήλωσαν οι εκπρόσωποι της πλειονότητας των φορέων οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή - που εξετάζει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - εκφράζοντας ωστόσο παρατηρήσεις και εστιάζοντας στην αναγκαιότητα βελτιώσεων ορισμένων ρυθμίσεων.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ ο πρόεδρός της Τζαννέτος Καραμίχας τόνισε ότι η ίδρυση του Μητρώου αποτελεί αίτημα δεκαετιών της συνομοσπονδίας, έθεσε ωστόσο ζήτημα κριτηρίων για την εγγραφή σε αυτό και ζήτησε η εγγυητική επιστολή που προβλέπεται για τους εμπόρους να είναι πολύ υψηλότερη των 5.000 ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Δ. Δημουλάς ανέφερε ότι με το νομοθέτημα αυτό καλύπτεται ένα μεγάλο κενό στην νομοθεσία το οποίο επέτρεψε συναλλαγές των αγροτών με εμπόρους με καταστροφικά αποτελέσματα για τους πρώτους.

Αναφορικά με τις εγγυήσεις που τίθενται, είπε πως δεν λύνουν το πρόβλημα και πρότεινε όποιος δεν είναι συνεπής προς τους αγρότες να διαγράφεται από το Μητρώο.

Από την ΣΥΔΑΣΕ ο Αθ. Λίγδας είπε ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει τους αγρότες, ζήτησε να δοθεί σε όλους (μεταποιητές και εμπόρους νωπών οπωροκηπευτικών) να ενταχθούν στο Μητρώο κι ακόμη οι έμποροι να αγοράζουν προϊόν αντίστοιχης αξίας με την εγγυητική επιστολή τους.

Ο ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Β. Κόλλιας είπε πως το νομοσχέδιο επιλύει μερικώς τα προβλήματα και αφήνει κενά.

Ο πρόεδρος της κεντρικής λαχαναγοράς, Ν. Καλόγρης ανέφερε ότι η πρόβλεψη για την κατάθεση εγγυητικών επιστολών επιβαρύνει υπερβολικά τους έμπορους, οι οποίοι - όπως είπε - πληρώνονται με επιταγές έως και ενός χρόνου.