Την εφαρμογή του νόμου «Κανένα Φάρμακο χωρίς Ιατρική Συνταγή» ζητεί εκ νέου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που δείχνουν ότι πανευρωπαϊκά η Ελλάδα είναι στα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών.

«Η ανακοίνωση της προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ στη συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για να ''αφυπνίσει'' όλους όσους σιωπούν στην καταστρατήγηση του Νόμου που ξεκάθαρα υποχρεώνει το φαρμακοποιό να δώσει αντιβιοτικό μόνο με ιατρική συνταγή», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί ότι «όσοι, εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνουν αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, είναι συνένοχοι. Και όσοι καθυστερούν να νομοθετήσουν και να τιμωρήσουν τους παραβάτες, ''εγκληματούν'' απέναντι στην Υγεία και απέναντι στον άρρωστο».

«Η προσπάθεια αυτοίασης των ασθενών οφείλεται αφενός στην οικονομική δυσχέρεια που έχει ο ασθενής και προσπαθεί να παρακάμψει το γιατρό δίκην οικονομίας, αφετέρου στη σιωπηλή αποδοχή από τους υπευθύνους της παρανομίας να χορηγούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Η εσφαλμένη αυτοαξιολόγηση του καταναλωτή ασθενή να πάρει ένα αντιβιοτικό κάθε φορά που έχει μια καταρροή, πυρετό, ακόμη και μια αυτοπεριοριζόμενη ίωση σε συνδυασμό με τη βραχύχρονη κατ εκτίμησην διακοπή της αντιβίωσης μετά 2-3 μέρες, είναι το καλύτερο υπόβαθρο δημιουργίας της μικροβιακής αντοχής, διότι ο οργανισμός συνηθίζει το αντιβιοτικό, υποθεραπεύεται και όταν πρέπει να θεραπευτεί από την πραγματική μικροβιακή λοίμωξη, είναι ανθεκτικός στο αντιβιοτικό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.