Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Με το κρύο ή με την καταιγίδα βρίσκονται στους δρόμους μοιράζοντας κουβέρτες και υπνόσακους. Με τον καύσωνα βρίσκονται πάλι στους δρόμους προσπαθώντας να εντοπίσουν άστεγους που έχουν ανάγκη από φροντίδα. Όχι πια.

Σήμερα έληξαν οι συμβάσεις τους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, 48 άτομα, απολύονται σήμερα. Απομένουν 15 μόνιμοι για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

«Μερικές φορές μου έρχεται να τα βροντήξω. Έχουμε φτάσει όλοι στα όριά μας. Δεν βλέπουμε φως από πουθενά», λέει απελπισμένος στο newpost ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Νικόλαος Κόκκινος.

Τις προηγούμενες ημέρες ήταν κι ο ίδιος, μαζί με τους εργαζόμενους, στους δρόμους, για να φροντίσουν όσους δεν έχουν στέγη, να τους ενημερώσουν για τους ξενώνες, να τους προστατέψουν από την καταιγίδα. Όχι πια.

«Τα καταφύγια και ο χώροι για την κακοκαιρία είναι ασπιρίνες. Φωνάζουμε εδώ και χρόνια για εθνικό σχέδιο δράσης που να ξεκινάει από την πρόληψη και να φτάνει μέχρι την αποκατάσταση. Του χρόνου αν παραμείνει η ίδια κατάσταση θα χρειαστούμε ακόμη περισσότερα καταφύγια, συσσίτια, παροχές», λέει στο newpost η Άντα Αλαμάνου, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Κλίμακα, που αντιμετωπίζει τις ίδιες αντίξοες συνθήκες.

Ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται σκληρός.

Την περασμενη εβδομάδα ιδρύθηκε υπνωτήριο, σε συνεργασία της Κλίμακας με τους Γιατρούς του Κόσμου, 50 μόλις θέσεων. Κάθε άστεγος δεν μπορεί να προσφύγει εκεί για δεύτερη φορά, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι.

Το Ίδρυμα Αστέγων, του Δήμου της Αθήνας, ενημερώνει με τη σειρά του ότι διαθέτει ακόμη 70 θέσεις.

Δεν διαθέτει, από σήμερα, προσωπικό να φέρει εις πέρας όλες τις διαδικασίες.