Ρεπορτάζ : Αναστασία Γαλάνη

Πάνω από 6.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις και από την περιφέρεια θα συνδράμουν και εκτός κέντρου της Αθήνας καθώς η ΕΛ.ΑΣ. αναμένει επεισόδια πιθανόν και σε άλλα σημεία πέρα της αμερικανικής πρεσβείας.

Το κλίμα θεωρείται ιδιαίτερα τεταμένο φέτος καθώς η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, η δολοφονική επίθεση σε μέλη της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο και το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν δημιουργήσει μια κοινωνική ένταση που δεν έχει εκτονωθεί ακόμη, εκτιμούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. 

Στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται και οι ομάδες ελέγχων, όπως συνέβη και στις παρελάσεις, οι οποίες θα παιρνούν από έλεγχο άτομα που φέρουν μαζί τους σακίδιο ή αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό ενισχυμένη θα είναι και η αστυνομική παρουσία σε γραφεία της Χρυσής Αυγής και στο κτίριο της ΕΡΤ. Το Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό από το πρωί έως το βράδυ, ενώ, όπως είθισται την περιφρούρηση του κτιρίου θα αναλάβουν φοιτητές και καθηγητές, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή και το Σάββατο θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά την Κυριακή, ημέρα της πορείας, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησιών, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Αστυνομία, οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Η Τροχαία καλεί τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.