Την εκ βάθρων αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία προανήγγειλαν ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Βασική αιτία για την στροφή αυτή θα αποτελέσει η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ταμείων με αποτέλεσμα οι παροχές κάθε χρόνο να συρρικνώνονται. 

Περισσότερο σαφής για την μελλοντική εικόνα του συστήματος ασφάλισης ήταν ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος πρότεινε την χορήγηση μιας κρατικής σύνταξης (κύριας και επικουρικής), τη δημιουργία εθνικού φορέα συντάξεων με τρείς κλάδους που θα καλύπτει, μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τη καθιέρωση κοινών όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, αλλά και την αναζήτηση περαιτέρω παροχών από επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, την καθιέρωση εθνικού επαγγελματικού ταμείου μέσω της εθνικής σύμβασης εργασίας για τους κατώτερα αμοιβόμενους και τη δημιουργία εταιρίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ταμείων με είσοδο στο Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε:

- Στη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με την ενοποίηση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ (με διατήρηση τριών διακριτών κλάδων) σε ορίζοντα τετραετίας.

-  Στη προώθηση της συνέργειας κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης και ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την «τύχη» των επικουρικών ταμείων, καθώς με βάση τη νομοθεσία ανάλογα με τα ελλείμματα θα μπαίνει μαχαίρι στις παροχές.

Στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τα επαγγελματικά ταμεία και την ανάληψη πρωτοβουλιών ίδρυσής τους από τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι τρεις πυλώνες του νέου συστήματος ασφάλισης θα είναι ο πρώτος στον οποίο θα ανήκει η κύρια και επικουρική ασφάλιση, ο δεύτερος, στον οποίο συγκαταλέγει την Επαγγελματική Ασφάλιση, που παρά τις προσπάθειες δεν έχει προχωρήσει στη χώρα μας, και στον τρίο εντάσσει την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο διοικητής πρότεινε, σε βάθος 4 – 5 ετών, την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εισηγήθηκε επίσης, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων.

Η τοποθέτησή του αυτή, μάλιστα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς όπως εκτίμησε μιλώντας στο newpost.gr ο εξειδικευμένος σε οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα δικηγόρος, Γιώργος Νικολακόπουλος, «Η γενικευμένη λογική είναι να μειωθούν τα έξοδα. Οπότε φοβάμαι ότι με την ενοποίηση των Ταμείων, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για να μειωθούν περαιτέρω οι παροχές και οι συντάξεις».

«Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να καταργηθεί η επικουρική ασφάλιση» ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είμαι εξοργισμένος, η επικουρική παραμένει και μάλιστα ενισχύονται οι συντάξεις».

Μιλώντας στη πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Σπυρόπουλος, όσον αφορά το ύψος των συντάξεων, τόνισε ότι θα η κατώτατη θα κυμαίνεται στα 560 ευρώ και στα 360 για τους ανασφάλιστους ή για εκείνους με λιγότερα ένσημα. «Δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων» συμπλήρωσε.