current views are: 1

17 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:57

Mε μεγάλη συμμετοχή κόσμου η πορεία για τα 40 χρόνια του Πολυτεχνείου

Με την καθιερωμένη πορεία από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973, που εξελίχθηκαν ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Δημοσίευση 10:57’
αρθρο-newpost

Με την καθιερωμένη πορεία από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973, που εξελίχθηκαν ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Με την καθιερωμένη πορεία από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973, που εξελίχθηκαν ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Με συνθήματα επίκαιρα και παλμό οι διαδηλωτές τίμησαν την επέτειο εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τα λιτότητας και το Μνημόνιο. 

Λίγο πριν από τις 16:30 έφτασε η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης στην αμερικανική πρεσβεία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μικροένταση ωστόσο σημειώθηκε όταν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέτων του 1967-1974, που κατά παράδοση συνοδεύουν την σημαία, έφτασαν στη γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, όπου διμοιρία των ΜΑΤ είχε κλείσει την πρόσβαση πρός το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, και ζήτησαν να περάσουν.

Έπειτα από ολιγόλεπτη διαβούλευση επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους προς τη Βουλή κι εν συνεχεία από τη Βασιλίσσης Σοφίας στην αμερικανική πρεσβεία.

Στις 17:00 άρχισε η προγραμματισμένη η πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που μετέβη επίσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Φτάνοντας στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία φρουρείτο, από νωρίς, με ισχυρές διμοιρίες ΜΑΤ, οι διαδηλωτές στάθηκαν απ έξω και φώναξαν συνθήματα και λίγο αργότερα, μέσω της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διαλύθηκαν.

Σημειώνεται ότι πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 149 προσαγωγές και δύο συλλήψεις. Ένας εκ των συλληφθέντων κατείχε σφεντόνα. Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα.

Παράλληλα, σημειώθηκε και γυμνή διαμαρτυρία στο πλαίσιο της πορείας, με πρωταγωνιστές δύο νεαρούς.

Οι πύλες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου ήταν ανοιχτές για το κοινό μέχρι τη μια το μεσημέρι, με την περιφρούρηση του κτιρίου να έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.

Υπενθυμίζεται πως για τρίτη μέρα, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξέπεμψαν ραδιοφωνικό πρόγραμμα μέσα από τον χώρο του Πολυτεχνείου.

Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας που είχαν δρομολογηθεί για το τριήμερο ήταν δρακόντεια στο κέντρο της Αθήνας.

Αμέσως μετά το τέλος της πορείας δόθηκαν οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία κι επαναλειτούργησαν οι σταθμοί του Μετρό σε Αμπελόκηπους, Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

 


σχετικα αρθρα