Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τιμά την 40ή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ανατροπή της δικτατορίας και την εγκαθίδρυση μίας σύγχρονης Δημοκρατίας».

Ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Και ναι μεν η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ανέτρεψε τη δικτατορία, απέτρεψε όμως την ψευτοφιλελευθεροποίησή της, ακυρώνοντας τη μετάβαση σε μία δήθεν πολιτική κυβέρνηση, διορισμένη από τους πραξικοπηματίες, και τη διεξαγωγή εκλογών-παρωδία, υπό τον έλεγχο των συνταγματαρχών, που θα είχαν ,ως συνέπεια, τη διαιώνιση ενός στρατοκρατικού καθεστώτος με δημοκρατικό μανδύα. Ήταν τότε που κατέστη κοινή συνείδηση, τόσο στους δικτάτορες όσο και στους εξωτερικούς καθοδηγητές τους, ότι ο ελληνικός λαός δεν ήταν διατεθειμένος να δεχτεί, ως πολιτική λύση τίποτα λιγότερο από την πλήρη αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, την εμπέδωση του κράτους δικαίου και τη διακυβέρνηση της χώρας, υπό συνθήκες που προσιδιάζουν σε ένα σύγχρονο συνταγματικό πολίτευμα.

Τέσσερις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας και την ίδρυση της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» μπορούν να ειπωθούν και έχουν ήδη ειπωθεί πολλά. Όμως, το ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά ή με άλλο τρόπο την αντιδικτατορική τους δράση ή, έστω, δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι είχαν καλλιεργήσει στους Έλληνες πολίτες, δεν αναιρεί ούτε στο ελάχιστο την αξία του αγώνα ενάντια στην ξένη κατοχή - του αγώνα υπέρ της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Προόδου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Εκείνον τον αγώνα τιμούμε σήμερα».