Η μέρα για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προμηνύεται σημαντική.

Οι σημερινές εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν και τη συνέχεια στα Πανεπιστήμια.

Το υπουργείο Παιδείας που αναθάρρησε  μετά και την απόρριψη από το ΣΤΕ της προσφυγής των Διοικητικών Υπαλλήλων, έδωσε τελεσίγραφο που εκπνέει σε λίγες ώρες: να μπουν οι πρωτοτετείς να εγγραφούν. Όποιος εμποδίσει τη διαδικασία θα συλληφθεί.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm το μεσημέρι της Παρασκευής: «αν παρεμποδιστεί η είσοδος (καθηγητών και φοιτητών) από τον οποιονδήποτε, θα αναλάβει η αστυνομία». Όταν μάλιστα του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν θα υπάρξουν συλλήψεις σε μία τέτοια περίπτωση, ο Κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε: «Βεβαίως».

Την ίδια ώρα, οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ θα συνεδριάσουν το μεσημέρι για να αποφασίσουν τη συνέχεια.

Το Καποδιστριακό και το Πολυτεχνείο παραμένουν κλειστά.

Στο Μετσόβειο οι φοιτητές  βοηθούν τους απεργούς, αφού έχουν ήδη καταλάβει και τις 9 σχολές του Πολυτεχνείου.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, όμως οι διοικητικές και οικονομικές εργασίες έχουν κυριολεκτικά «παγώσει». Οι διοικητικοί υπάλληλοι θα αποφασίσουν σήμερα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Πρόληψη και για τις παραιτήσεις

Από την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας, με γνώμονα το ρητό: «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» έχει έτοιμη – και υπογεγραμμένη- την απόφαση με τα ονόματα που θα στελεχώσουν την νέα επιτροπή που θα διαχειριστεί τη διαθεσιμότητα, αν αποφασίσουν να παραιτηθούν τα μέλη της ήδη υπάρχουσας.

Όπως αναφέρει η απόφαση:

«Τα Μέλη του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της περ. Γ της παρ. 2 του άρθρου 90 και της παρ. 2 του άρθρου 91 του Ν.4172/2013, που θα αντικατασταθούν με τους παραπάνω σε περίπτωση που δηλώσουν οποιοδήποτε κώλυμα, έχουν ως εξής:

1. Νίκη Γιαννακάκη, Σύμβουλο ΑΣΕΠ, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή της τον Λουκά
Λυμπερόπουλο, επίσης Σύμβουλο ΑΣΕΠ.

2. Παναγιώτης Φωτόπουλος, Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Εισηγητή, με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Ασημακοπούλου, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Άννα Κυπριάδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Μέλος, με αναπληρώτρια την Ιουλία Βρυώνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιουσίας και Κληροδοτημάτων.
Γραμματέας του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ορίστηκε η Δήμητρα Γαλανού, υπάλληλος ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με αναπληρωτή τον Αλέξανδρος Παπανικολάου, επίσης υπάλληλο ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού».

Έργο του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου είναι η αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων, μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των υπηρεσιών/φορέων αρμοδιότητάς του και η κατάρτιση βαθμολογικών πινάκων κατά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα, με τη λειτουργική, διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη του ΑΣΕΠ, τόσο για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα όσο και για τη μετάταξη/μεταφορά τους σε φορείς του».