Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, ούτε με όρους και προϋποθέσεις, απαιτούν περισσότεροι από 59.000 Έλληνες, που έχουν βάλει έως σήμερα την υπογραφή τους στο σχετικό ψήφισμα της ΕΚΠΟΙΖΩ, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα τα επιχειρήματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Ένωση έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 44.000 ηλεκτρονικές υπογραφές, κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, ενώ οι χειρόγραφες συμμετοχές και οι συμμετοχές μέσω sms, ξεπερνούν τις 15.000.

«Είμαστε συνέχεια στους δρόμους και μοιράζουμε ενημερωτικό υλικό», λέει στο newpost.gr η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, ευελπιστώντας ότι «θα εισακουστεί η μαζική συμμετοχή του κόσμου και στο τέλος όλη αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να έχει ένα αποτέλεσμα. Τουλάχιστον για τρία χρόνια δεν πρέπει να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς».

ΕΚΠΟΙΖΩ: «Πρόσχημα οι έχοντες που δεν πληρώνουν»

Οι σχεδόν 60.000 υπογράφοντες, που αυξάνονται λεπτό - λεπτό, κρίνουν ως σαθρό και προσχηματικό το επιχείρημα του υπουργείου, περί προστασίας των φτωχών και στοχοποίησης όσων έχουν, αλλά δεν πληρώνουν.

«Ισχυρίζονται ότι θέλουν να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς, για να μην κρύβονται πίσω από αυτό το μέτρο προστασίας εκείνοι που έχουν, αλλά από επιλογή δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Γιατί λοιπόν δεν τους εντοπίζουν, για να τους δεσμεύσουν τα χρήματά τους, αντί να άρουν το πάγωμα των πλειστηριασμών;», διερωτάται η κα Καλαποθαράκου.

Η ίδια επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι οι εκ πεποιθήσεως κακοπληρωτές, είναι μόλις το 1%-2% του συνόλου των δανειοληπτών.

«Ας τους βρουν! Οι τράπεζες είναι 4, δεν είναι 24. Έχουν όλα τα νομικά εργαλεία για να δεσμεύσουν τα χρήματά τους και να πληρωθούν τα δάνεια. Πώς δηλαδή δεσμεύουν μισθούς και συντάξεις σε άλλες περιπτώσεις; Είναι αστειότητα να επικαλούνται αυτό το ποσοστό, όταν η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, προσπαθεί να επιβιώσει, όχι να αποπληρώσει», καταλήγει η κα Καλαποθαράκου.

Βάσει του ψηφίσματος, που φέρει την υπογραφή χιλιάδων Ελλήνων, προτείνεται:

-Να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ούτε με όρους και προϋποθέσεις, από τον Ιανουάριο του 2014.

-Η αναστολή των πλειστηριασμών να ισχύσει τουλάχιστον επί 3 χρόνια τουλάχιστον, δίνοντας έτσι χρόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην απορρόφηση των ανέργων, στην αποκατάσταση  οικονομικής δυνατότητας ατόμων και μικροεπαγγελματιών.

-Να μην επιτραπεί η πώληση επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, σε ξένες επενδυτικές εταιρείες με αδιαφανείς διαδικασίες και σε εξευτελιστικές τιμές.

-Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε προσαρμογές των οφειλών και μείωση των επιτοκίων, δίνοντας κίνητρο στους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

-Να μεριμνήσει η κυβέρνηση άμεσα για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τις ρυθμίσεις των χρεών που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών.