Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σε κατάσταση «πολιορκίας» βρίσκονται πλέον τα Πανεπιστήμια με την κόντρα μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων και του υπουργείου Παιδείας να σκληραίνει. Μάλιστα, οι υπάλληλοι που δηλώνουν αμετακίνητοι στη στάση τους προχώρησαν σε «μπλόκο» στις εισόδους των σχολών της Αθήνας, όταν την ίδια ώρα το υπουργείο δημοσίευσε τις λίστες με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων μου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σε αποκλεισμό των εισόδων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν προβεί από τις 7 το πρωί οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα, την ώρα που η κόντρα με το υπουργείο Παιδείας κορυφώνεται.

Έπειτα από χθεσινή προτροπή των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι απεργοί έχουν κλείσει τις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης (στην οδό Ούλωφ Πάλμε), της Πολυτεχνειούπολης (στην οδό Κατεχάκη), της Νομικής (στην οδό Μασσαλίας) και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (στην οδό Μικράς Ασίας).

Nωρίτερα, δημιουργήθηκε μικροένταση όταν καθηγητής προσπάθησε να «σπάσει» το μπλοκο διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών για να περάσει με το αυτοκίνητό του στο χώρο του πανεπιστημίου. 

«Μας σπρώχνουν στην εξαθλίωση»

«Είμαι ήδη σε αργία. Την περασμένη εβδομάδα μου ήρθε το παραπεμπτικό για πειθαρχικό επειδή δεν απογράφηκα. Σε αργία τέθηκαν ακόμα 150 άτομα, οι φύλακες έχουν όλοι απολυθεί.

Οι καθηγητές δεν ξέρουν να ανοίξουν τις πόρτες ούτε τις εξόδους κινδύνου. Πώς θα λειτουργήσει το ίδρυμα; Αν συμβεί κάτι ποιός θα είναι υπεύθυνος; Και σπρώχνουν τόσες οικογένειες στην εξαθλίωση, ενώ όχι μόνο δεν περισσεύουμε, χρειάζονται κι άλλοι, δηλώνει στο newpost η Ιωάννα Χατζηπαύλου, διοικητική υπάλληλος.

«Συμπαραστεκόμαστε στους διοικητικούς»

«Συμπαραστεκόμαστε στους διοικητικούς γιατι ξέρουμε ότι χωρίς αυτούς το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.  Ήδη η πρυτανεία έχει δηλώσει ότι χρειάζονται άτομα, οχι να διώξουν. Νοιαζόμαστε για το εξάμηνο,  περισσότερο όμως μας ενδιαφέρει τι πανεπιστήμιο μας επιφυλάσσουν.

Και στο κάτω κάτω, όταν ακόμη 500 οικογένειες εξωθούνται στο περιθώριο, το εξάμηνο είναι το λιγότερο σημαντικό» δηλώνει στο newpost, o Νίκος Αξυπολιτίδης, φοιτητής του Μαθηματικού Αθήνας.