Μπορεί να έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τις πρώτες πλημμύρες του Νοεμβρίου στο λεκανοπέδιο και τρεις από τις δεύτερες πλημμύρες του Δεκεμβρίου, αλλά όσοι είδαν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους να γεμίζουν νερό, τις οικοσκευές τους και τα εμπορεύσιμά τους είδη να καταστρέφονται, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.

Η πολιτεία βέβαια διά στόματος του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος είχε επισκεφτεί τα Γιάννενα στις 6 Δεκεμβρίου, είχε δώσει πολλές υποσχέσεις και είχε δεσμευτεί για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.Αποζημιώσεις όμως χωρίς ακριβή καταγραφή δεν μπορούν να δοθούν. Τόσοι μήνες μετά, και οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής δεν έχουν κάνει καν την καταγραφή, παρόλο που ο νόμος ορίζει ότι οι όλες διαδικασίες θα πρέπει να γίνονται μέσα σε έναν μήνα!

Όπως αποδεικνύεται, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τον μηχανισμό της και να δουλέψει όπως έπρεπε για να πάρουν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια και οι επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές την οικονομική τους ενίσχυση.Σήμερα, στην εποχή του «Καλλικράτη», η ευθύνη για την αποζημίωση των πολιτών έχει μεταβιβαστεί τόσο στον δήμο Ιωαννιτών όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Για τις ζημιές σε σπίτια, αρμόδια υπηρεσία να τις καταγράψει και να τις εκτιμήσει είναι η υπηρεσία κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, ενώ για τις ζημιές σε επιχειρήσεις, η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής στον δήμο Ιωαννιτών Φίλιππας Τσουμάνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών. Η πρώην Νομαρχία μάς παρέδωσε μόνο 50 σχετικά πορίσματα. Ελέγχουμε όλες τις άλλες περιπτώσεις». Πόσες είναι συνολικά όλες οι άλλες περιπτώσεις; 107! 157 συνολικά πολίτες, δηλαδή, υπέβαλαν αιτήσεις για αποζημιώσεις στην πρώην Νομαρχία, η οποία έκανε τη δουλειά της μόνο για τις 50. Την υπόλοιπη δουλειά τη μεταβίβασε στον Δήμο, όπως μεταβίβασε και τις οικονομικές της υποχρεώσεις στην όλη υπόθεση.

Η αξιολόγηση των ζημιών στα σπίτια είναι πολύ πιο εύκολη από αυτή των επιχειρήσεων. Καταρχάς, οι ζημιές σε ένα σπίτι είναι ξεκάθαρες. Για την εκτίμηση της ζημιάς σε μια μόνο επιχείρηση μπορεί να χρειαστεί και μια εβδομάδα, ανάλογα το είδος που εμπορεύεται και πόσο εύκολο είναι να καταμετρηθεί (π.χ. βίδες). Όσον αφορά την αποζημίωση για καταστροφές σε σπίτια, αυτή βασίζεται σε μια κλίμακα του τύπου «μικρή ζημιά», «μεσαία ζημιά», «μεγάλη ζημιά», και το ποσό της αποζημίωσης κυμαίνεται από 600 μέχρι 5000 ευρώ.Γιατί λοιπόν η πρώην Νομαρχία δεν πρόλαβε να ελέγξει 150 σπίτια;Ο περιφερειάρχης Ηπείρου και πρώην νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης την περίοδο εκείνη δεν είχε γνωστοποιήσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το έργο των υπηρεσιών είναι αρκετά δύσκολο και επίπονο, καθώς εμπλέκονται ασφαλιστικές εταιρίες ακόμα και δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρηματιών και ιδιοκτητών του κτιρίου. Εκτιμάται πάντως ότι οι δικαιούχοι δεν είναι πολλοί. Κι αυτό επειδή οι περισσότεροι είχαν ασφαλίσει τις επιχειρήσεις τους.