Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Αργά το βράδυ της Τρίτης θα φανεί πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη εβδομάδα εντός και εκτός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Καταλύτης των εξελίξεων, οι συνελεύσεις των φοιτητών όπου οι σχολές τελούν υπό κατάληψη.

Οι διοικητικοί εξακολουθούν να περιφρουρούν τις εισόδους στην Πανεπιστημιούπολη και  την Πολυτεχνειούπολη,  ενώ οι 8 από τις 9 Πολυτεχνικές σχολές τελούν υπό κατάληψη από τους φοιτητές. 

Καταλύτης η στάση των φοιτητών

Νωρίτερα, η γενική συνέλευση της σχολής Πολιτικών Μηχανικών αποφάσισε να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Παρ'ολα αυτά, και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το esos.gr, στις προγραμματισμένες για σήμερα πρωινές επαναληπτικές εξετάσεις, προσήλθαν μόλις... τέσσερις φοιτητές. Έτσι ο Κοσμήτορας αποφάσισε αναβολή.

Απόψε θα συνεδριάσουν οι φοιτητές των υπολοίπων σχολών για να αποφασίσουν για το μέλλον των καταλήψεων- αν σταματήσουν, αφήνουν τους διοικητικούς υπαλλήλους ουσιαστικά «απροστάτευτους» ενώ με τη σειρά του το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δρομολογήσει με ταχύτητα της εξελίξεις: επιστράτευση ή συλλήψεις.

Αναμένεται η δικαστική απόφαση

Αργότερα σήμερα αναμένεται και η δικαστική απόφαση, μετά τη νέα προσφυγή του υπουργείου Παιδείας με αίτημα να κηρυχθεί η νέα, 48ωρη απεργία, παράνομη και καταχρηστική.

Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Παιδείας ήταν χαρακτηριστική:


«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη.

Επίσης, η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια.

Το Υπουργείο Παιδείας προσφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους Καθηγητές και τους Φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους.

Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δυο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι».

Διχασμένοι και οι σύλλογοι των υπαλλήλων

Πάντως οι υπάλληλοι που δηλώνουν αμετακίνητοι στη στάση τους, αν και βρίσκονται στα πρόθυρα του διχασμού, ήδη συζητούν με ανησυχία την καθυστέρηση που έδειξαν οι συνάδελφοί τους στο Μετσόβειο να αποφασίσουν, το βράδυ της Δευτέρας, συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα καταγγέλλουν ότι το ίδρυμα έχει μείνει χωρίς φύλακες, καθώς έχουν απολυθεί εδώ και 15 ημέρες και εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου στο εξής.

Αναβρασμός σε Ιωάννινα και Πάτρα

Συνεχίζουν την απεργία και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Πάτρας, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος δηλώνει αλληλέγγυος με τους εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους: «Είμαστε όλοι, υπέρ της ευρύθμου λειτουργίας του Πανεπιστημίου της πόλεώς μας και υπέρ του αγώνος των παιδιών μας, ώστε να συνεχίσουν την τίμια εργασία τους και να μη βρεθούν στον δρόμο».