Έχει ήδη αρχίσει και ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για τις επερχόμενες εκλογές προς ανάδειξη νέου πρόεδρου και νέου διοικητικού Συμβουλίου, αν και απομένουν ακόμη 2,5 μήνες μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες.

Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή επέφερε και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. 

Έτσι, οι υποψήφιοι πρόεδροι συνδυασμών για να εκλεγούν πρέπει πλέον να συγκεντρώσουν το 6% της προεδρικής κάλπης του συνδυασμού και αν δεν τα καταφέρουν, μπορεί να εκλεγούν οι σύμβουλοι τους και να μην εκλεγούν οι ίδιοι. Το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη συμβούλων είναι οι περίπου 450 σταυροί. Όμως να σημειωθεί, ότι το εκλογικό μέτρο είναι σε συνάρτηση με το βαθμό προσέλευση των 21.600 δικηγόρων της Αθήνας στις κάλπες.

Τα νέα δεδομένα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, άλλαξαν ριζικά τον εκλογικό χάρτη, καθώς είναι πολλές και ουσιαστικές οι εναλλαγές των προσώπων.

Κατ΄ αρχάς από το χώρο της ΝΔ επικεφαλής συνδυασμού θα είναι και πάλι ο σημερινός πρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος, στο συνδυασμό του οποίου θα προσχωρήσει από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Αθανάσιος Κανελλόπουλος, όπως ο τελευταίος έχει δηλώσει.

Αντίθετα, από τον ίδιο πολιτικό χώρο, λόγω επαγγελματικού φόρτου, δεν θα κατέλθει στις εκλογές ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, γιος του αείμνηστου βουλευτή και διατελέσαντος πρόεδρου του ΔΣΑ Νώντα Ζαφειρόπουλου. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε κατέλθει στις περασμένες εκλογές με δικό του συνδυασμό.

Το κενό που δημιουργείται από τη απουσία του κ. Ζαφειρόπουλου, αρχικά ήταν να το καλύψει η σημερινή αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Ιωάννα Καλαντζάκου (έχει εκλεγεί με το συνδυασμό του κ. Ζαφειρόπουλου). Όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές με δικό της συνδυασμό.

Από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τα συνδικαλιστικά δρώμενα ο σύμβουλος Θεόδωρος Σχινάς, ο οποίος είχε μεγάλη και μακροχρόνια προσφορά στον ΔΣΑ.

Παράλληλα, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αποχωρεί και αυτός λόγω επαγγελματικού φόρτου, ο επί σειρά ετών σύμβουλος Ιωάννης Χαρακτηνιώτης, ο οποίος δημοσίως δηλώνει, ότι στηρίζει από τον ίδιο πολιτικό χώρο, τον σημερινό σύμβουλο και υποψήφιο πρόεδρο Παναγιώτη Περάκη.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο σύμβουλος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός (έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας κατά το παρελθόν) δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα εάν θα κατέβει με δικό του συνδυασμό ως υποψήφιος πρόεδρος ή ως σύμβουλος σε άλλο ψηφοδέλτιο. Πάντως, όπως έλεγαν συνεργάτες του, το πιθανότερο είναι να κατέβει με δικό του συνδυασμό, όπως πράττει εξάλλου τα τελευταία χρόνια.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και πάλι, ο Χαράλαμπος Αναλυτής επί σειρά ετών σύμβουλος του ΔΣΑ, δεν έχει αποφασίσει μέχρι τώρα εάν θα κατέβει ή όχι στις εκλογές με δικό του συνδυασμό.

Παράλληλα, ενδιαφέρον για να ηγηθεί συνδυασμού από το χώρο της ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδηλώσει ο Θεόδωρος Μαντάς, κάτι όμως που δεν διαφαίνεται να «καρποφορεί», όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 11 χρόνια αποχής από τα συνδικαλιστικά δρώμενα του ΔΣΑ, επανέρχεται ο Κυριάκος Μακαρώνας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο κ. Μακαρώνας να ηγηθεί συνδυασμού, καθώς όπως λέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε να ηγηθεί του συνδυασμού του.

Πάντως, από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βολιδοσκοπείται ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος, χωρίς όμως να είναι προβλέψιμο το αποτέλεσμα.

Ακόμη, σε επαφές βρίσκεται, από το λεγόμενο προοδευτικό χώρο, ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εκλέγεται με δικό του συνδυασμό και έχει αναλάβει διάφορα αξιώματα στο ΔΣΑ (ταμίας, κ.λ.π.).

Από την πλευρά του ΚΚΕ αναμένεται και πάλι να τον εκπροσωπήσει στις εκλογές ο σημερινός σύμβουλος Άγγελος Βρεττός.

Στις δικηγορικές εκλογές της Αθήνας αναμένεται να συμμετέχουν και άλλοι συνδυασμοί όπως είναι οι Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, οι Δικηγόροι σε Κίνηση, κ.λ.π.

TAGS