current views are: 1

19 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:35

Αναβρασμός χωρίς τέλος στα ΑΕΙ – Συνεχίζουν οι διοικητικοί σε ΑΠΘ και Πάτρα

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας (ΕΜΠ – ΕΚΠΑ) έχει μπει «λουκέτο» από τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πάτρας. 

Δημοσίευση 16:35’
αρθρο-newpost

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας (ΕΜΠ – ΕΚΠΑ) έχει μπει «λουκέτο» από τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πάτρας. 

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας (ΕΜΠ – ΕΚΠΑ) έχει μπει «λουκέτο» από τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πάτρας. Στο πλαίσιο αυτό, έξι από τους εννέα φοιτητικούς συλλόγους του ΕΜΠ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καταλήψεις, ενώ και στο Καποδιστριακό υπό κατάληψη τελούν επτά τμήματα και μία σχολή.

Ειδικότερα, στο ΕΜΠ, συνεχίζουν τις καταλήψεις έξι τμήματα: Αρχιτέκτονες, Μεταλλειολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, ΣΕΜΦΕ, Ναυπηγοί και Τοπογράφοι. 

Αντιθέτως, εκτός από τους Πολιτικούς Μηχανικούς που έλαβαν σχετική απόφαση από χθες, οι γενικές συνελεύσεις των Χημικών Μηχανικών και των Μηχανολόγων πήραν απόφαση για λήξη της κατάληψης και άμεση έναρξη της εξεταστικής.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από την άλλη, υπό κατάληψη τελούν το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό, το Παιδαγωγικό, η Πληροφορική καθώς και η Νομική σχολή.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε ΑΠΘ – Πανεπιστήμιο Πατρών

Την ίδια ώρα διευρύνεται το μέτωπο των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, αφού αποφάσεις για δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες έως την Παρασκευή έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου και του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ ενέκριναν τις αποφάσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους και θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Από το ΑΠΘ προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 169 διοικητικοί υπάλληλοι.

Αύριο, στις 9.30 το πρωί, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη συνεδρίαση της συγκλήτου.

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέλευσής τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παράλληλα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Γεωργίου στις 6 μ.μ., ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσουν εκ νέου για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Σημειώνεται πάντως ότι οι κινητοποιήσεις στα δύο ιδρύματα δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία. 

Σε αντίθεση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα ιδρύματα αυτά έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα του εξαμήνου έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται κανονικά παρά τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητεί η Σύνοδος Πρυτάνεων

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων από την πλευρά της ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί».

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνης είχε ζητήσει νωρίτερα άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να «αφήσει τις εμμονές του».


σχετικα αρθρα