Με την εσπερίδα για την «Οδική ασφάλεια ως πρώτη προτεραιότητα» ολοκληρώθηκε χθες στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Χανίων, το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε το ΕΒΕΧ σε συνεργασία, με την Αντιπεριφέρεια και τους δήμους Χανίων, Πλατανιά και Κισσάμου

Και μπορεί για το συγκεκριμένο θέμα να έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά, όμως η "γλώσσα" των αριθμών είναι αυτή που αποκαλύπτει την δραματική αλήθεια.

Τα τελευταία 12 χρόνια σε τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι απο 1.500 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω απο 23.000 (!).

Και ως γνωστόν πίσω ακόμη και απο τους τραυματισμούς "κρύβονται" μικρά ή μεγαλύτερα δράματα.

Όπως επισημάνθηκε από όλους η πρόληψη του τροχαίου ατυχήματος σώζει ζωές και η τήρηση των νόμων είναι σεβασμός στη ζωή. Τα τροχαία ατυχήματα είναι σήμερα μια παγκόσμια μάστιγα με τραγικές επιπτώσεις, ενώ οι οκτώ από τις δεκατρείς Ελληνικές περιφέρειες κατατάσσονται στις πιο επικίνδυνες Ευρωπαϊκές περιοχές και το παγκόσμιο οικονομικό φορτίο των οδικών συμβάντων υπολογίζεται στα 5,8 δις δολάρια το χρόνο! 

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές (ETSC) για την δεκαετία 2001-2010, η Ελλάδα κατέλαβε την χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό συγκρούσεων, θανάτων και τραυματισμών από τροχαία σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Ιδιαίτερα η Κρήτη διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυό της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. 

Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 κάτω των 25 ετών!