Μεγάλο κύκλωμα παράνομων Ελληνοποιήσεων μέσω «εικονικών»  γάμων Ελλήνων με αλλοδαπούς, ερευνά μετά από καταγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών ο αρμόδιος εισαγγελέας στο Νομό Αχαΐας.

Τις έρευνες της σοβαρής αυτής υπόθεσης έχει αναλάβει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Κάτω Αχαΐας καθώς και δικηγόροι.

Μετά από έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώθηκε ότι το καλοκαίρι του 2013 τελέστηκαν 26 γάμοι η πλειονότητα των οποίων έγινε στο δημαρχείο της πόλης.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ένα άτομο εμφανίζεται να παντρεύεται δύο φορές ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα! Παράλληλα το τελευταίο δεκαπενθήμερο κατατέθηκαν 67 αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής λόγω γάμου με Έλληνα πολίτη τις οποίες διαχειρίζονταν ο ίδιος δικηγόρος.

Μιλώντας στο thebest.gr ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως  «όλα είναι αυθαίρετα και υποκινούμενα», προσθέτοντας ότι υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο που θέλει να πλήξει την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Πατρέων.

«Δεν φαίνεται ότι είναι έτσι; Συμβαίνουν πράγματα ανήκουστα. Ούτε σχέση έχω με αυτά, ούτε υπόνοια. Δεν είναι δουλειά μου να ελέγχω εγώ τους γάμους. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τους δώσουμε ότι θέλουν για να ελέγξουν», τόνισε.

Τα ευρήματα του υπουργείου

Μετά από ενδελεχή έλεγχο και περαιτέρω έρευνα, με διασταύρωση των στοιχείων των 26 πρώτων κατατεθειμένων αιτήσεων με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Εθνικού Ληξιαρχείου, που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Τελέστηκαν γάμοι από το ίδιο πρόσωπο με αλλοδαπούς ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα ήταν από δύο ημέρες έως τρεις μήνες. Ακολούθησαν αιτήσεις για την έκδοση άδειας διαμονής. Συγκεκριμένα Ελληνίδα παντρεύτηκε αλλοδαπό και την ίδια ημέρα ξαναπαντρεύτηκε με άλλον αλλοδαπό και αμέσως μετά κατατέθηκε αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής.

Άλλη Ελληνίδα τέλεσε δύο γάμους μέσα σε δύο ημέρες με δύο διαφορετικούς αλλοδαπούς.

Σε άλλη περίπτωση, τελέστηκε γάμος ανήλικης με αλλοδαπό, χωρίς να προκύπτει, από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου, ότι έχει παρασχεθεί από το Δικαστήριο η σχετική άδεια που απαιτείται για την τέλεση του γάμου αυτού.

Τα ίδια πρόσωπα φαίνεται από τα στοιχεία να έχουν τελέσει από δύο γάμους με αλλοδαπούς, οι οποίοι αιτούνται έκδοση άδειας διαμονής, εκ των οποίων μόνο ο ένας εκ των γάμων των προσώπων αυτών έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο δεύτερος γάμος τους δεν έχει καταχωρηθεί.

Έτσι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών παρέπεμψε άμεσα την υπόθεση στην Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών καθώς και στη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΛΑΣ για την διερεύνησή της.

Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ μετέβη στο συγκεκριμένο Δήμο και σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών θα διερευνήσει την πιθανότητα τέλεσης ποινικών αδικημάτων τόσο κάποιων εκ των υπαλλήλων του Δήμου όσο και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Με επιστολή του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων κ. Μανώλη Αγγελάκα ζητά να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των φερόμενων ως
εμπλεκομένων στην υπόθεση.