current views are: 1

20 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:03

«Εκρηκτική» η κατάσταση στα AEI – Παράνομη η απεργία των διοικητικών

Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργίες παρά τη σημερινή δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία τους.

Δημοσίευση 13:03’
αρθρο-newpost

Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργίες παρά τη σημερινή δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία τους.

Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργίες παρά τη σημερινή δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία τους. Αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο επιστράτευσης ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κάνοντας λόγο για πολιτική προσπάθεια στοχοποίησης της Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απέκλεισε προς το παρόν το  ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών, κάνοντας λόγο για μία διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις όταν και ελήφθη παρόμοια απόφαση. Όπως είπε, «προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια όσων θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το χώρο της Παιδείας», ο οποίος όπως τόνισε έχει βεβαρυμένο παρελθόν.

Σημείωσε παράλληλα ότι ως υπουργείο Παιδείας «εξαντλήσαμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», σημειώνοντας ότι και «πήγαμε στη δικαιοσύνη», ενώ συμπλήρωσε ότι εστάλη η εγκύκλιος προς τα ΑΕΙ η οποία προβλέπει την περικοπή μισθών σε όσους υπαλλήλους απεργούν. 

Νωρίτερα, σε  συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Αρβανιτόπουλος έστειλε «μήνυμα» στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη να μεριμνήσει για την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών καλώντας τον να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Αθηνών

Ταυτόχρονα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών κατά των απεργών υπαλλήλων των πανεπιστημίων μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που κήρυξε παράνομη των απεργία τους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επέστρεψαν στην εργασία τους.

Το αδίκημα το οποίο θα διερευνηθεί αν διαπράττουν οι απεργοί είναι αυτό της παραβίασης δικαστικής απόφασης το οποίο ενδεχομένως να κινήσει ακόμη και την αυτόφωρη διαδικασία.

Ειδικότερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Σχετικά με  συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι με την υπ’ αριθμ. 3006/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εξαγγελθείσα τοιαύτη για το χρονικό διάστημα από 18-11-2013 έως 23-11-2013 έχει κριθεί παράνομη, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελλομένων.

Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο δε αυτής θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης».

Στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο Πελεγρίνης

Tην ίδια ώρα, στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Μιλώντας στο newpost.gr, ο κ. Πελεγρίνης υποστήριξε πως μετέβη στο γραφείο της κυρίας Κουτζαμάνη συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου για θέμα που ωστόσο δεν αφορά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Νέα κόντρα Αρβανιτόπουλου – διοικητικών υπαλλήλων

Για «ψευδείς» δηλώσεις κατηγορούν τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο κατηγορεί από την πλευρά του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή τη δήλωσή του ότι οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου έχουν διπλασιαστεί αλλά και τις καταγγελίες για εκατοντάδες συνεπωνυμίες. 

Όπως είπε στο newpost.gr η πρόεδρος του συλλόγου Νάνσυ Μιχοπούλου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπάλληλοι το 2003 ήταν 1100 ενώ σήμερα δέκα χρόνια μετά με την κατάργηση 61 θέσεων είναι 1371. «Μάλλον ο υπουργός έχει πρόβλημα με τα μαθηματικά και τους υπολογισμούς». τόνισε η κ. Μιχοπούλου. 

Όσον αφορά στις συνεπωνυμίες που κατήγγειλε ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε πως πράγματι «υπάρχουν 30 Παπαδόπουλου σε 7 διαφορετικές υπηρεσίες οι οποίοι όμως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ τους», καθώς το συγκεκριμένο επώνυμο είναι το πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα. 


σχετικα αρθρα