Σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) συμμετέχει σήμερα και αύριο σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας με κωδική ονομασία Bab Al Maghrib, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα των διεθνών ασκήσεων ConvEx-3 και συντονίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μέσω του συστήματος έγκαιρης ειδoποίησης ECURIE) και το ΝΑΤΟ.

Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΑΕ, είναι ο έλεγχος της ετοιμότητας απόκρισης σε συμβάντα με ραδιολογικές επιπτώσεις, μέσω προσομοιωμένης έκρηξης βόμβας με ραδιενεργό υλικό που υποτίθεται ότι θα συμβεί στο Μαρόκο. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ως σενάριο διεθνούς άσκησης η αντιμετώπιση ραδιολογικών συνεπειών λόγω έκρηξης βόμβας.

Παρόμοιες ασκήσεις που αφορούν στον έλεγχο του διεθνούς επιχειρησιακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση ραδιολογικού ή πυρηνικού ατυχήματος πραγματοποιούνται περιοδικά, έτσι ώστε να ελέγχεται η διεθνής ετοιμότητα για την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός πραγματικού συμβάντος έκτακτης ανάγκης με ραδιολογικές επιπτώσεις.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, η ΕΕΑΕ θα ενεργοποιήσει διαδικασίες του εσωτερικού σχεδίου της για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δίνοντας έμφαση στις παραμέτρους συντονισμού, απόκρισης και επικοινωνίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο