Θετική ήταν για την πορεία των διαπραγματεύσεων η έκβαση της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το κλιμάκιο της τρόικας, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο.

Οι τροϊκανοί έκαναν μερικά «βήματα» πίσω, αναγνώρισαν τη μέχρι στιγμής πρόοδο και δέχτηκαν ολιγόμηνη παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνώρισαν την ολοκλήρωση εντός χρονοδιαγράμματος του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων και την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου. Παράλληλα, το «αγκάθι» με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από την ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκοι) ξεπεράστηκε. 

Το κλίμα της σύσκεψης ήταν τόσο καλό, που οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ έδωσαν το πράσινο φως για τη μικρή παράταση στον δεύτερο κύκλο διαθεσιμότητας, την οποία είχε ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης. Ο υπουργός μάλιστα, όπως σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος, τόνισε πως η δεύτερη αυτή φάση δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013 και εκ των πραγμάτων οι λίστες θα καταρτιστούν τους πρώτους μήνες του 2014. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας θα προέλθουν από τον χώρο της Υγείας, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς, οι οποίοι δεν έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής. Επίσης, η τρόικα συμφώνησε και για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, αλλά και στο να κλείσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν παθητικό για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι 4.000 απολύσεις του 2013 και οι 11.000 του 2014

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν και οι 4.000 απολύσεις που σύμφωνα με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους.

Όπως εξήγησαν πηγές του υπουργείου, σε αυτές θα προσμετρηθούν τελικά οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, οι όποιες απολύσεις υπάρξουν από την αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), ενώ για πρώτη φορά οι τροϊκανοί έθεσαν το θέμα των συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές. Για αυτό το ζήτημα, η πλευρά των δανειστών ζήτησε στοιχεία, με το υπουργείο να υπογραμμίζει ότι θα επανέλθει σε αυτό όταν έχει συγκεκριμένους αριθμούς.

Όσον αφορά στις 11.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό στην τρόικα ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με το επιτελείο του να επισημαίνει ότι δεν τίθεται ζήτημα «ξαφνικού θανάτου» α λα ΕΡΤ για μεγάλα νομικά πρόσωπα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο «λουκέτου» σε μικρούς ή μεσαίους φορείς με λιγότερους από 1.000 εργαζομένους. 

Πρώτος φορέας θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας (120-130 εργαζόμενοι), του οποίου ο «ξαφνικός θάνατος» ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον Σεπτέμβριο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν «ξήλωσε» το ΔΣ, μετά το πόρισμα Ρακιντζή για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Τέλος, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και η ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου που επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με κύρια σημεία τον σχεδιασμό διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (εξέλιξη υπαλλήλων και επιλογή διευθυντών), τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της πολιτικής και οικονομίας (που προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ), καθώς και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ντ. Μ