current views are: 1

21 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:20

Πόλεμος ανακοινώσεων για τα Πανεπιστήμια με χιλιάδες φοιτητές σε «ομηρεία»

Ξεκινούν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοσμήτορα της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ οι εξετάσεις των φοιτητών.

Δημοσίευση 05:20’
αρθρο-newpost

Ξεκινούν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοσμήτορα της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ οι εξετάσεις των φοιτητών.

Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Ξεκινούν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοσμήτορα της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ οι εξετάσεις των φοιτητών.

Πρόκειται για τις επαναληπτικές εξετάσεις που είχαν προγραμματιστεί για χθες, Τετάρτη, δεν διενεργήθηκαν όμως καθώς νωρίς το πρωί άνοιξε η σχολή για πρώτη μέρα μετά την πολυήμερη κατάληψη που πραγματοποιούσαν οι φοιτητές.

Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ανακοίνωσε την έναρξη εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών από τις 25 Νοεμβρίου, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, στο Καποδιστριακό η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με τους Διοικητικούς Υπαλλήλους και το υπουργείο να έχουν επιδοθεί σε πόλεμο ανακοινώσεων: Το υπουργείο έδωσε λίστα με… περίεργες συνωνυμίες και οι εργαζόμενοι απάντησαν με καταγγελίες για διορισμούς συγγενών που απλά δεν είναι συνεπώνυμοι με αυτούς που τους διόρισαν.

Τελεσίγραφο από την Εισαγγελία

Προειδοποίηση απηύθυνε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη για το θέμα της μη λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα, είπε η εισαγγελική λειτουργός και ζήτησε από τον κ.Πελεγρίνη να πιέσει τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κατά την συνάντηση στο γραφείο της κας Κουτζαμάνη, έγινε εποικοδομητική συζήτηση και η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να παραβιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα.

Ταυτόχρονα, διατάχτηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί αν διαπράττουν οι απεργοί είναι το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Ειδικότερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Σχετικά με συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι με την υπ’ αριθμ. 3006/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εξαγγελθείσα τοιαύτη για το χρονικό διάστημα από 18-11-2013 έως 23-11-2013 έχει κριθεί παράνομη, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελλομένων.

Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο δε αυτής θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης».

Ποια απεργία κηρύχτηκε παράνομη;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου, της οποίας η απεργία – όπως επιβεβαιώνει και το έγγραφο της Εισαγγελίας- κηρύχτηκε παράνομη, δεν είναι η Ομοσπονδία όλων των υπαλλήλων αλλά των συμβασιούχων, όπως επιβεβαιώνει στο newpost το μέλος της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων των ΑΕΙ,  Ζαχαρίας Τριγάζης.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, μόνο στους συμβασιούχους απαγορεύει η δικαστική απόφαση να απεργήσουν, αφού και οι δύο Ομοσπονδίες έχουν κηρύξει τις 48ωρες μέχρι και την Παρασκευή. Το υπουργείο, όμως, κατήγγειλε μόνο την απεργία της πρώτης Ομοσπονδίας στη δικαιοσύνη.

Μάλιστα ο κ. Τριγάζης αποδίδει το… λάθος αυτό του υπουργείου, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας σε… άγνοια των στοιχειωδών της λειτουργίας των ΑΕΙ, που οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν σε πλεονέκτημα, στον αγώνα αυτό κατά της διαθεσιμότητας.


σχετικα αρθρα