current views are: 1

22 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:45

Τραβούν το «σχοινί» οι διοικητικοί των πανεπιστημίων με νέα 48ωρη απεργία

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίσαν νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Δημοσίευση 09:45’
αρθρο-newpost

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίσαν νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου αποφασίσαν νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Επίσης, οι διοικητικοί αρνήθηκαν να παραστούν αύριο στο ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας. Υπενθυμίζεται πως σήμερα συνεδρίασαν εκτάκτως και οι Σύγκλητοι των δύο ιδρυμάτων, χωρίς να λάβουν κάποια απόφαση. Το συντονιστικό της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη, για να εκτιμήσει την εξέλιξη των συζητήσεων με τον υπουργό Παιδείας με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων για το θέμα της διαθεσιμότητας, όπως και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά και την τρίτη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε νέα επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εξεταστεί εάν παραβιάζεται δικαστική απόφαση με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Στα τρία «σπάνε» τα ραντεβού Αρβανιτόπουλου – πρυτάνεων

Σε τρεις ημέρες θα πραγματοποιηθούν τελικά οι συναντήσεις του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, ύστερα από την πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε χθες το βράδυ ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Σε εποικοδομητικό κλίμα, αλλά και με τους πρυτάνεις να επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ιδρύματα που διευθύνουν, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές ξεχωριστές συναντήσεις του υπουργού Παιδείας με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σίμο Σιμόπουλο, τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Παναγιωτάκη

Ο κ. Σιμόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχαμε μια συζήτηση σύντομη αλλά περιεκτική για την επόμενη μέρα στο Πολυτεχνείο. Αυτά που άκουσα θα μεταφερθούν στα αρμόδια συλλογικά όργανα και θα δούμε πως διαμορφωθεί η επόμενη μέρα».

Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων τάχθηκε σαφώς ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Μετά τη διαθεσιμότητα οι δρόμοι για το πανεπιστήμιο είναι δυο: ή θα λειτουργεί ή θα λειτουργεί. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να τα βγάλει πέρα-κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε, ενώ από την πλευρά του ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου σημείωσε ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για την επόμενη μέρα.

Αύριο, Σάββατο, ο υπουργός Παιδείας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, στις 11 το πρωί, ενώ στις 14:00 θα συναντηθεί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τους Προέδρους των Συλλόγων των Διοικητικών Υπαλλήλων Ιδρυμάτων, που συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαιδρυματικής κινητικότητας και επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί η σύνθεση των συμμετεχόντων.

Τα ραντεβού θα συνεχιστούν την Τετάρτη, με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να συναντάται στις 10 το πρωί με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλο, στις 12:00 με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου και στις 14:00 με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Μεσσήνη.

Να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις του υπουργού με τους πρυτάνεις παραλίγο να τιναχτούν στον  αέρα, όταν το πρωί ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων, πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος απέστειλε επιστολή, στην οποία κατηγόρησε τον κ. Αρβανιτόπουλο πως από τη μια καλεί σε διάλογο του πρυτάνεις των πανεπιστημίων και από την άλλη τους λοιδορεί.

Με νέα τους ανακοίνωση, οι πρυτάνεις μέσω του κ. Μυλόπουλου ζητούν διάλογο με «διευρυμένη ατζέντα» που «να μην περιορίζεται στην παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα». Ο κ. Μυλόπουλος τονίζει ότι «το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει» και δεν εξαντλείται σε «κατ’ ιδίαν συζητήσεις». Τέλος, υπενθυμίζει πως εκκρεμεί και το αίτημα για συνάντηση με εκπροσώπους της Συνόδου των Πρυτάνεων με την κυβέρνηση, που ελπίζει ότι «θα πραγματοποιηθεί και αυτή εντός της εβδομάδας».

 


σχετικα αρθρα