Ρεπορτάζ: Γωγώ Κυριαζή 

Η συμφωνία Αθήνας - τρόικας στο θέμα των απολύσεων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για το 2013-2014 είναι πια γεγονός και πλέον το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τρέχει ώστε να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου η τρόικα έθεσε στο τραπέζι των πρόσφατων διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο τη διετία 2015-2016, γεγονός που επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ετέθη το ζήτημα κατά πόσο πρέπει να υπάρχει επέκταση της διαθεσιμότητας με την παρούσα της μορφή, που σημαίνει και απολύσεις ενδεχομένως, κι εμείς είπαμε ότι αυτό είναι κάτι που δεν συζητάμε σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος, ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθει τους εργαζόμενους που ανησυχούν για επέκταση των απολύσεων.

Την ίδια ώρα, στο κρίσιμο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τους τροϊκανούς επιβεβαιώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η τρόικα άναψε πράσινο φως αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμότητα, ενώ παράλληλα, έδωσε σιωπηρή παράταση μέχρι και τον Μάρτιο για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας και δέχτηκε να προσμετρηθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η δεξαμενή των επόμενων 12.500 διαθεσιμοτήτων θα προκύψει από την Υγεία (ΕΟΠΥΥ), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στον τομέα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους και των 11.000 μέχρι το τέλος του 2014 παραμένουν ως έχουν.

Τέλος, το μεγάλο κομμάτι των απολύσεων του 2014 αναμένεται ότι θα προέλθει από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από μεγάλο μέρος γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και από απασχολούμενους σε ΟΤΑ και ειδικότερα σε δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν χρόνιο παθητικό.

Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε δυνατό τρόπο εμφανίζονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας.

Η συγκυβέρνηση είναι επιρρεπής στις θέσεις της τρόικας υποστηρίζει, μιλώντας στο newpost.gr ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι απολύσεις θα συνεχιστούν και το 2015.

Την προηγούμενη φορά η μνημονιακή υποχρέωση για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 καλύφθηκε τελικά από το 2013 σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος αποκαλύπτει μάλιστα πως σε συνάντηση που είχαν τότε με τον κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο για τιμωρητική πολιιτκή της τρόικας που επιμένει πλέον σε νέες αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2013.

Με την ίδια λογική και αυτή τη φορά που η τρόικα ζητά απολύσεις και το 2015, η κυβέρνηση θα συναινέσει πρόσθεσε ο κ. Ντριβαλάς, ο οποίος τονίζει στο newpost.gr πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, όπου και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των εργαζομένων, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, Θανάσης Καποτάς, σχολιάζοντας στο newpost.gr το ενδεχόμενο να προκύψουν απολύσεις εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία, υποστηρίζει πως ήδη τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται μετακινήσεις υπαλλήλων από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι τέλος του χρόνου θα καταλήξει μόνο ένας αγοραστής υπηρεσιών Υγείας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καποτάς χαρακτηρίζει αντιφατικές τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις απολύσεις στο χώρο της Υγείας και σημειώνει πως από ότι φαίνεται το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας είναι στη λογική των εκθέσεων της Task Force,, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο κόστισαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα παραδοθούν στα επόμενα δύο χρόνια.