current views are: 1

24 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:09

Πάνω από 10 εκατομμύρια οι ζημιές στη Ρόδο (φωτό)

«Παγωμένη» από την ανείπωτη τραγωδία με το χαμό ανθρώπων, η Ρόδος, από νωρίς χθες το πρωί ξύπνησε μετρώντας τις πληγές της, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές μόνο στις υποδομές και τις επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσίευση 13:09’
αρθρο-newpost

«Παγωμένη» από την ανείπωτη τραγωδία με το χαμό ανθρώπων, η Ρόδος, από νωρίς χθες το πρωί ξύπνησε μετρώντας τις πληγές της, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές μόνο στις υποδομές και τις επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ.

«Παγωμένη» από την ανείπωτη τραγωδία με το χαμό ανθρώπων, η Ρόδος, από νωρίς χθες το πρωί ξύπνησε μετρώντας τις πληγές της, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές μόνο στις υποδομές και τις επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που η θεομηνία και η πρωτοφανής νεροποντή δεν είχε καταλαγιάσει!

Εικόνες αποκάλυψης και απερίγραπτης καταστροφής, αντίκρισαν, χθες, τα συνεργεία Δήμου και Περιφέρειας που «ξεχύθηκαν» στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στην Ιαλυσό, την Κρεμαστή, την Παστίδα και τα Μαριτσά ενώ έφθασαν μέχρι και τη Διμυλιά.

Ένα «κουβάρι» δρόμοι, πεζοδρόμια, αυλές, αυτοκίνητα μαζί με τα φερτά υλικά που κατέβασαν οι χείμαρροι και από πάνω κάτοικοι και επιχειρηματίες να κλαίνε τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ δόξαζαν το Θεό που δεν βίωσαν και τα χειρότερα.

Μιλώντας στη «Ρ», καταρχήν, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, δήλωσε: «Ως Δημοτική Αρχή και δημοτικό συμβούλιο, εκφράζουμε τη λύπη μας για τα θύματα από αυτή την τραγωδία. Οι ζωές που χάθηκαν δεν αναπληρώνονται και γίνονται όλες οι προσπάθειες για να ανευρεθούν αυτοί που αγνοούνται ενώ προσπάθειες γίνονται για να αποκατασταθούν και οι βλάβες στις υποδομές που είναι μεγάλες».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, δήλωσε: «Οι υλικές ζημιές, όπως και οι οικονομικές, είναι δευτερεύουσες, θα αποκατασταθούν. Δεν μπορεί, όμως, να αποκατασταθεί ο χαμός των ανθρώπων που είναι το τραγικότερο όλων».
 

Καταγραφή ζημιών

Από νωρίς χθες το πρωί, βγήκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο, κλιμάκια μηχανικών τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να καταγράψουν τις ζημιές.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, υπό τον Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, προκειμένου να γίνει ο συντονισμός και δόθηκαν οι κατάλληλες εντολές για το πως θα ενεργήσουν τα συνεργεία.

Συγκεκριμένα, συστάθηκαν 4-5 κλιμάκια που επιφορτίστηκαν να κάνουν αυτοψία σε κάθε μία από τις πληγείσες περιοχές, δηλαδή Ιαλυσό, Κρεμαστή, Μαριτσά, Παστίδα ενώ έφθασαν μέχρι τη Διμυλιά και Φάνες, στις οποίες και μετέβησαν προκειμένου να εξετάσουν το μέγεθος των ζημιών και στη συνέχεια να συντάξουν τεχνικές εκθέσεις.
Εν τω μεταξύ, μόλις ξημέρωσε βρίσκονταν στους δρόμους συνεργεία του Δήμου με επικεφαλής Αντιδημάρχους ή εντεταλμένους, προκειμένου να αποκαταστήσουν όσο μπορούσαν το οδικό δίκτυο, καταρχήν να ξανακάνουν τους δρόμους προσπελάσιμους.

Η κατάσταση που αντίκρισαν ήταν απερίγραπτη: Τα μηχανήματα προσπαθούσαν να απομακρύνουν σωρούς από μπάζα καθώς είχαν σπάσει πεζοδρόμια, πλακόστρωτα ακόμα και γεφύρια. Οι χείμαρροι που προκλήθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο οδήγησαν σωρούς από φερτά υλικά, ανάμεσά τους και κορμούς δένδρων, ακόμα και στις αυλές των σπιτιών.

 

Σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες!

Σημαντικό για τους πολίτες είναι ότι με το που κόπασε το μένος της θεομηνίας, σε Δήμο και Περιφέρεια άρχισαν οι ενέργειες για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι πλημμυροπαθείς πλέον συμπολίτες μας, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Ρόδου, με τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, συστάθηκε η Επιτροπή για τις οικοσυσκευές. Από χθες τα δημοτικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές, όπως την Ιαλυσό και την Κρεμαστή, ήταν ανοιχτά προκειμένου να δέχονται αιτήσεις συμπολιτών μας που καταστράφηκαν οι συσκευές των σπιτιών τους και τα περιστατικά αυτά είναι πάρα πολλά.

Επίσης, αιτήσεις γίνονται στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και στα ΚΕΠ.

 


σχετικα αρθρα