Περισσότεροι από το 1/4 των 15.000 απολύσεων θα προέλθει από τους 25.000 που έχουν μπει σε Διαθεσιμότητα, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι υπάλληλοι της διαθεσιμότητας μέσα σε οκτώ μήνες αν δεν έχουν προσληφθεί τότε θα οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχώρηση και αυτό θα γίνει «σε αρκετές περιπτώσεις», σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Οι πρώτες διαθεσιμότητες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές του χρόνου πρόκειται να έχουν φτάσει στον αριθμό των 25000, όπως έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα. Η μη επιστροφή ορισμένων εξ αυτών στο δημόσιο θα προστεθεί στους τριμηνιαίους στόχους της κυβέρνησης, ώστε να συμπληρωθούν οι 15000 έως το τέλος του επόμενου χρόνου. 

Συγκεκριμένα το οκτάμηνο των πρώτων «διαθέσιμων» υπαλλήλων τελειώνει τον Μάρτιο του 2014, οπότε και θα γίνει η αποτίμηση του πρώτου τριμήνου της χρονιάς. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι 1000 απολύσεις. Για το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 απολύσεις, το τρίτο τρίμηνο άλλες 5000 και το τελευταίο τρίμηνο, 1.000 υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν απολυθεί.

Πέραν αυτού ο αριθμός των 15.000 θα συμπληρωθεί από υπαλλήλους που εργάζονται σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη εδώ και δέκα μέρες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει να επιταχύνει τις διαδικασίες αποστολής στοιχείων εκ μέρους των υπουργείων, τα οποία θα αφορούν προτάσεις τους για «λουκέτα» και συγχωνεύσεις οργανισμών. 

Σύμφωνα με το protothema.gr, ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, αρκετά αθλητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να κλείσουν και με την παράλληλη απόλυση εκατοντάδων υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά.