Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το μεσημέρι το νησί προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους και αγωνία στους τοπικούς άρχοντες.

Τα προβλήματα που καταγράφονται εστιάζονται στο γεγονός ότι πλημμύρισαν οι δρόμοι κυρίως στις οδούς Ρόδου - Λίνδου και στη Ρόδου - Καλλιθέας.

Η κατάσταση πάντως χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες αρχές ότι βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, η τροχαία έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στη Ρόδου - Λίνδου λίγο μετά τον κόμβο Ασγούρου, ενώ κατολισθητικά φαινόμενα μικρής έκτασης παρουσιάστηκαν και στη Ρόδου - Καλλιθέας.

«Είμαστε εδώ στο ποτάμι της Ιαλυσού και επιβλέπουμε τις εργασίες καθαρισμού. Βρέχει καταρρακτωδώς. Ελπίζουμε να αντέξουν οι υποδομές που έχουμε εφαρμόσει» τόνισε στο newpost ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Ιωάννης Μαχαιρίδης.

Την ίδια ώρα, για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των τριών ανθρώπων και για τις ζημιές που προκλήθηκαν, υπήρξε σήμερα παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου Κ. Μπούτσικου, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Αργά χθες το βράδυ το συντονιστικό όργανο που δημιουργηθηκε από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεδρίασε και υπό τις οδηγίες του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα, ξεκίνησε ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων και αγωγών ομβρίων υδάτων από τα φερτά υλικά που «κατέβασε» η πλημμύρα της Παρασκευής.

Κλειστή θα μείνει οριστικά από σήμερα και η γέφυρα της Κρεμαστής και στα δύο ρεύματα ενώ αυτό που τονίστηκε στη σύσκεψη είναι ότι προέχουν έρευνες για την αναζήτηση και του τελευταίου αγνοουμένου.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εκπαιδευτικό

Την ίδια ώρα αγνοούμενος παραμένει ο 50χρονος εκπαιδευτικός.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ συνεχίζουν την προσπάθεια εντοπισμού του, όμως η καταιγίδα που ήδη πλήττει το νησί δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους.

Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι οι καταστροφές σε υποδομές, κτίρια και οικοσκευές ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ροδιακή, όπως προκύπτει από τον απολογισμό που παρουσιάστηκε, 30 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανυπολόγιστες ζημιές υπέστησαν πάνω από 300 σπίτια και 100 επιχειρήσεις μόνο στην κοινότητα Ιαλυσού, ενώ περίπου 150 αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

TAGS