current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:35

Δεκτές από τη Σύγκλητο του Καποδιστριακού οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας

Αποδέχεται με ομόφωνη απόφαση τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσανατολίζεται σε άνοιγμα του ιδρύματος. 

Δημοσίευση 11:35’
αρθρο-newpost

Αποδέχεται με ομόφωνη απόφαση τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσανατολίζεται σε άνοιγμα του ιδρύματος. 

Αποδέχεται με ομόφωνη απόφαση τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσανατολίζεται σε άνοιγμα του ιδρύματος. Παράλληλα, η Σύγκλητος διαμόρφωσε τη δική της πρόταση, την οποία απέστειλε στους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος. 

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, η απόφαση της Συγκλήτου είναι καλοδεχούμενη, ενώ τονίζουν πως εφ’ όσον αρχίσουν σήμερα τα μαθήματα το εξάμηνο δεν θα χαθεί».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε σημαντική και υπεύθυνη για το άνοιγμα του πανεπιστημίου την απόφαση της Συγκλήτου. «Aπό κοινού με τις πρυτανικές αρχές και των 8 Ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας» πρόσθεσε.  

Με την άμεση έναρξη των μαθημάτων, το υπουργείο Παιδείας θα προβεί  στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύγκλητος στην απόφασή της επαναλαμβάνει τη σταθερή της θέση να επαναλειτουργήσει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ ζητεί:

  • Επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.
  • Ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, με άμεση Υπουργική Απόφαση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
  • Αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου
  • Διευθέτηση του ζητήματος των διοικητικών υπαλλήλων που κατέχουν τα σχετικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Οργανισμού του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας
  • Μέριμνα της Συγκλήτου, ώστε έως την τελική διευθέτηση του θέματος των διαθεσιμοτήτων, να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), από κονδύλια τα οποία θα διεκδικήσει το Πανεπιστήμιο από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου που συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι αύριο, σήμερα συνεδριάζουν, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους. Την ίδια ώρα, συζητείται στο Πρωτοδικείο η νέα αγωγή που κατέθεσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας κατά του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας

Στις προτάσεις του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου περιλαμβάνεται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου οι υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να τεθούν σε διαθεσιμότητα, και στη θέση τους να επιστρέψουν ισάριθμοι συνάδελφοί τους. Ακόμη ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι αυτό θα αρχίσει άμεσα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ανοικτά τα Πανεπιστήμια. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα επανατοποθετηθούν άμεσα στα ΑΕΙ 650 από τους 1.165 διοικητικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε πως εντός του 2014 θα προσληφθούν 400 μέλη ΔΕΠ, ενώ όπως είπε θα δίνεται εφεξής η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.

Ειδικά για το Καποδιστριακό, επειδή διαπιστώθηκε ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων (176), οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική ΚΥΑ, προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να μπουν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η ρύθμιση θα αφορά και άλλα ιδρύματα όπου δεν απογράφηκαν υπάλληλοι.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αρβανιτόπουλο, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, κατέθεσε τρεις προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στα ΑΕΙ.

 

 

 


σχετικα αρθρα