Συνεχίζεται η κρίση στα ΑΕΙ, αφού παρά την αποδοχή από πλευράς της συγκλήτου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου του σχεδίου πέντε σημείων του υπουργείου Παιδείας, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από την πλευρά του, σχολιάζοντας την απόφαση της συγκλήτου σημείωσε ότι «από κοινού με τις πρυτανικές αρχές και των 8 Ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας». 

Ακόμη, τόνισε πως με την άμεση  έναρξη των μαθημάτων, το υπουργείο Παιδείας θα προβεί  στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του Καποδιστριακού.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε δεκτές τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας

Ειδικότερα, στην απόφαση της η Σύγκλητος επανέλαβε τη σταθερή της θέση να επαναλειτουργήσει πλήρως το ίδρυμα, ενώ ζήτησε:

  • Επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.
  • Ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, με άμεση Υπουργική Απόφαση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
  • Αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου
  • Διευθέτηση του ζητήματος των διοικητικών υπαλλήλων που κατέχουν τα σχετικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Οργανισμού του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας
  • Μέριμνα της Συγκλήτου, ώστε έως την τελική διευθέτηση του θέματος των διαθεσιμοτήτων, να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), από κονδύλια τα οποία θα διεκδικήσει το Πανεπιστήμιο από το Υπουργείο Παιδείας.

Συνεχίζουν οι διοικητικοί του ΕΚΠ, αύριο αποφασίζουν στο ΕΜΠ

Πάντως, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ εμφανίζονται ανυποχώρητοι και με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι θα συνεχίζουν την απεργία διαρκείας μέχρι να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Οι διοικητικοί υπάλληλοι που συνεδρίασαν τελικά σήμερα τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Αρβανιτόπουλου σε σχέση με την διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

«Μας κοροϊδεύει ο υπουργός;  Μας λέει να ξεχάσουμε ότι 500 από μας θα φύγουν και να γυρίσουμε πίσω μπας και διαπραγματευτούμε ποιοι θα φύγουν;» διερωτούνται και αναφέρουν: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός επιχειρεί, στρέφοντας τον ένα ενάντια στον άλλο, να μας «σπάσει».

Χαρακτηρίζουν προσφιλήτη συγκεκριμένη τακτική κατά τη διάρκεια των 11 εβδομάδων απεργίας ενάντια στις απολύσεις.

Πρώτα, αναφέρουν μας διαχωρίζει  σε εξαιρούμενους και μη, μετά σε «διαθέσιμους» και «καταργούμενους», στη συνέχεια σε απογραφέντες και μη, τώρα σε μετακινούμενους και απολυόμενους, αύριο, αναφέρουν, σε δήθεν εξελισσόμενους σε ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ και «χαμένους», κ.α.

Έτσι η απάντηση που δίνουν στον υπουργό Παιδείας είναι  «απεργία διαρκείας μέχρι να αποσυρθεί η ΚΥΑ, η εφαρμογή της οποίας συνεπάγεται πλήρη κατάρρευση των λειτουργιών του ιδρύματος».

Γενική συνέλευση πραγματοποιούν αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις τους. Είναι εξαιρετικά πιθανό η πλάστιγγα να γείρει υπέρ της συνέχισης της απεργίας, με δεδομένη και τη θέση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, ότι το Ίδρυμα βρίσκεται σε ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας εξαιτίας της διαθεσιμότητας.

Παράλληλα, αύριο θα συνεδριάσει και το συντονιστικό όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι ίδιο όσο και οι συνάδελφοί τους στο ΕΜΠ έχουν κηρύξει απεργία για την Τρίτη, ενώ σε 24ωρη απεργία καλεί η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 26 Νοεμβρίου τους  εργαζομένους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.