Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου παραδίδεται στους Θεσσαλονικείς η αναπλασμένη (από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τους Ναυταθλητικούς Ομίλους) Νέα Παραλία, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, μαζί με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη, τον διευθυντή της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Τυριακίδη και τον γραμματέα της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών Αντώνη Καράγιωργα.

Το έργο παραδίδεται όχι στο σύνολό του, καθώς θα παραδοθούν επτά πάρκα και υπολείπονται άλλα δύο είπε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Κουράκης.

Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (τελική δαπάνη γύρω στα 22 εκατομμύρια ευρώ).

Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα για την ενοικίαση των μικρών οικημάτων που έχουν γίνει (λειτουργούν σαν μικρά κυλικεία) σε ορισμένα πάρκα τα οποία ανήκουν στην ΚΕΔ (η Αρχή πρέπει να δώσει το δικαίωμα χρήσης στο δήμο).

Εξάλλου, την ίδια ημέρα θα γίνει – για δεύτερη φορά – η πεζοδρόμηση της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης (σ.σ. η πρώτη έγινε στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά) και στόχος του δήμου είναι – σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς – να μην σημειωθούν κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως την πρώτη φορά.

Για την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης, ο δήμαρχος σημείωσε ότι “ελπίζουμε ότι θα μας οδηγήσει στην πλήρη πεζοδρόμηση, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές κυκλοφοριακές μελέτες".

Επανέλαβε ότι ο δήμος δεν είναι εχθρικός προς το αυτοκίνητο, αλλά προς την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τυριακίδης ανακοίνωσε ότι για έξι ώρες (από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα) η Λεωφόρος Νίκης θα είναι κλειστή για τα οχήματα, ενώ από τις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η άρση των οχημάτων από την οδό Βενιζέλου μέχρι το Λευκό Πύργο, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Εξήντα τροχονόμοι θα κινητοποιηθούν για τη δεύτερη πεζοδρόμηση και περίπου 15 πεζοί συνάδελφοί τους θα αποτρέπουν τις διπλοσταθμεύσεις οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης.

Αναφερόμενος στα αρνητικά κυκλοφοριακά “στοιχεία” της πρώτης πεζοδρόμησης, ο κ. Τυριακίδης είπε ότι σε επτά στα δέκα αυτοκίνητα που κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης ήταν μέσα μόνο ο οδηγός και έψαχναν να παρκάρουν για να πιουν καφέ.

TAGS