Γράφει η Ντία Μούλου

Παράθυρο εκτόνωσης της κρίσης άφησε χθες το μεσημέρι η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία έγιναν δεκτές οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας για τη διοικητική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ. Παρόλα αυτά, οι διοικητικοί υπάλληλοι για ακόμη μια φορά δεν κάνουν πίσω, συνεχίζοντας την απεργία και ζητώντας από το υπουργείο να αποσύρει την υπουργική απόφαση της διαθεσιμότητας.

Η αλλαγή στάσης της Συγκλήτου του Καποδιστριακού αποτέλεσε ευχάριστη εξέλιξη στον διάλογο για τα πανεπιστήμια και θα μπορούσε να αποτελέσει «πυξίδα» και για τα υπόλοιπα ιδρύματα. Η Σύγκλητος στην απόφασή της επανέλαβε την πάγια θέση της να επαναλειτουργήσει πλήρως το πανεπιστήμιο, διατυπώνοντας παράλληλα έξι αιτήματα. 

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, καλωσόρισε την απόφαση αυτή, με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να τη χαρακτηρίζει «σημαντική και υπεύθυνη» για το άνοιγμα του ιδρύματος.

Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «από κοινού με τις Πρυτανικές Αρχές και των 8 Ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας», ενώ ξεκαθάρισε πως «με την  άμεση έναρξη των μαθημάτων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ». 

Ανυποχώρητοι οι διοικητικοί υπάλληλοι

Σε αντίθετη κατεύθυνση εξακολουθούν να κινούνται οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι φαίνεται να απορρίπτουν τις προτάσεις του κ. Αρβανιτόπουλου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της χθες το απόγευμα, η ΑΔΕΔΥ απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για 24ωρη απεργία

Οι διοικητικοί του Καποδιστριακού, σχολιάζοντας την απόφαση της Συγκλήτου, υπογράμμισαν ότι «δεν αντιστρατευόμαστε τη διοίκηση του πανεπιστημίου, ωστόσο για να προσέλθουμε σε διάλογο πρέπει να αποσυρθεί η ΚΥΑ. Πανεπιστήμια ανοιχτά χωρίς υπαλλήλους δεν υπάρχουν». 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ:

- 36 Υπηρεσίες χάνουν όλο το προσωπικό τους

- Άλλες 11 χάνουν από 75% και πάνω του προσωπικού τους

- Άλλες 42 Υπηρεσίες χάνουν από 50-75% του προσωπικού τους

- 43 Υπηρεσίες μένουν χωρίς προϊστάμενο

Επίσης, το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσω ΑΣΕΠ για την κατάρτιση των πινάκων, ενώ σήμερα πραγματοποιεί γενική συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας και θα καθορίσει τη στάση του. Πάντως, οι διοικητικοί έχουν εισηγηθεί στην ομοσπονδία τους νέα τριήμερη απεργία για την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

- Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.

Γενική συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου, με τις πιθανότητες να τείνουν προς τη συνέχιση της απεργίας, μιας και όπως έχει τονίσει η Σύγκλητος του ιδρύματος υπάρχει ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας, λόγω της διαθεσιμότητας.

Σήμερα συνεδριάζει και το συντονιστικό όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας.