Μέχρι το 2011 ήταν εικασία σήμερα όμως η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται να την επιβεβαιώσει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν οι μολύνσεις με AIDS και η χρήση ηρωίνης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με περίπου τις μισές από τις μολύνσεις να είναι εκκούσιες, προκειμένου τα άτομα να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ μηνιαίως και να ενταχθούν ταχύτερα στα προγράμματα απεξάρτησης.

Τη συγκλονιστική αυτή παραδοχή κάνει στην έκθεσή ο ΠΟΥ που αφορά στις χώρες της Ευρώπης και την εμπειρία από την οικονομική κρίση και κάνει τον γύρο του κόσμου. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17% μεταξύ 2007 και 2009 και επιπλέον 25% το 2010, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Όπως επισημαίνεται όμως «ο υπουργός Υγείας ανέφερε μία περαιτέρω αύξηση 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011». 

Επιπλέον τονίζεται πως «η πρόσβαση στην Υγεία έχει περιοριστεί, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν περικοπεί κατά περίπου 40% και εκτιμάται ότι θα χάσουν τη θέση τους 26.000 εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, μεταξύ τους 9.100 γιατροί».

Όπως αναφέρεται η Ελλάδα αποτελεί προειδοποίηση για άλλες χώρες που υφίστανται σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, μεταξύ τους την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία ενώ καταλήγει πως «είναι ανάγκη να βρεθούν κεφάλαια για τις κυβερνήσεις, ώστε να εξυγιανθούν οι οικονομίες χωρίς να υπονομεύονται οι ιδιαίτερα αναγκαίες επενδύσεις στην υγεία».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση