Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τα αναφερόμενα στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Αξιολόγηση των κοινωνικών προσδιοριστών και το χάσμα της υγείας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ» στην οποία έγινε εσφαλμένα λόγος για «αυτομόλυνση Ελλήνων».

«Η αναφορά του ΠΟΥ σχετικά με την παρουσία εθελούσιας αυτομόλυνσης στο 50% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα το 2011, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν οικονομική ενίσχυση για την διάγνωση και να εισέλθουν ταχύτερα σε προγράμματα απεξάρτησης, είναι λανθασμένη. Η δε αρχική πηγή από την οποία αντλήθηκε η εν λόγω πληροφορία αναφέρεται σε σποραδικά, μη τεκμηριωμένα περιστατικά» επισημαίνεται.

«Ο ΠΟΥ, μετά από παρέμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναγνώρισε την μη εγκυρότητα αυτών των δεδομένων και προέβη σε διορθωτικό κείμενο, το οποίο τονίζει ότι η εσφαλμένη δημοσίευση προέκυψε από λάθος στην σύνταξη της έκθεσης. Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ στο κείμενό του χαιρετίζει τις διενεργούμενες δράσεις για περιορισμό της επιδημίας λοιμώξεων σε χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως αυτές οι δράσεις ήδη έχουν οδηγήσει σε ενδείξεις σαφούς μείωσης των κρουσμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.