Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με αντιπροσωπεία της συνόδου των Πρυτάνεων, όπου επί τάπητος τέθηκαν οι τελευταίε εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  

Ο κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε προχθές για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι προσέρχονται στον διάλογο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ με τους εκπροσώπους των οποίων θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 10. Στη συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι απεργούν αύριο και μεθαύριο, θα δώσει το «παρών» και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνης.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε ακόμη μια φορά ότι πρέπει να ανοίξουν τα πανεπιστήμια για να μην χαθεί το εξάμηνο θέτοντας ως ανώτατο χρονικό όριο για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημείωσε επίσης ότι θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που αφορούν τις λίστες της διαθεσιμότητας. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να λειτουργήσουν οι γραμματείες των ιδρυμάτων ώστε να καταστεί δυνατός ο έλεγχος.

Ως προς το θέμα της φύλαξης επισημάνθηκε ότι αυτή έχει ανατεθεί ήδη σε ιδιωτικές εταιρίες στα περισσότερα ιδρύματα.

O υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ανοικτός στη δυνατότητα των ιδρυμάτων να διαθέσουν μέρος των κονδυλίων των ΕΛΚΕΙ για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

«Να ακυρωθεί η διαθεσιμότητα»

Μετά τη συνάντηση, ο προεδρεύων του συντονιστικού και πρύτανης του ΑΠΘ επεσήμανε ότι το όργανο ζήτησε από τον κ. Αρβανιτόπουλο  την ακύρωση του μέτρου της διαθεσιμότητας καθώς και να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων, των πρυτάνεων και του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Επίσης ζήτησαν, όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος να μην μειωθεί κατά 15% ο προϋπολογισμός του 2014 για τα ιδρύματα και να παραμείνει στα επίπεδα του 2013.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συντονιστικό όργανο της Συνόδου Πρυτάνεων τονίζεται ότι «είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας, το οποίο έχει ταλανίσει τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία, έχει ήδη ανοίξει».

Όπως σημειώνεται η διαθεσιμότητα «είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. Κινούμενα στο πλαίσιο της νομιμότητας, τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ. Η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου».

Τι ζητούν οι πρυτάνεις

Οι πρυτάνεις σύμφωνα με την ανακοίνωση ζητούν να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.

Επιπλέον ζητούν τη σύσταση τριμερούς επιτροπής αποτελούμενη από εκπρόσωπους του υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ακόμη θέτουν ως ζήτημα ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς και τέλος να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκηρύσσοντας απεργίες μέχρι Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τετράωρες στάσεις εργασίας (9π.μ.-1μ.μ.), από αύριο μέχρι και την Παρασκευή.