Γράφει η Ντία Μούλου

Βάση διαλόγου με στόχο να εκτονωθεί η κρίση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θεωρούν οι πρυτάνεις την πρόταση των πέντε σημείων του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με αποτέλεσμα το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι πολύ θετικό. Ωστόσο, τα ΑΕΙ συνεχίζουν να είναι κλειστά, με τους διοικητικούς υπαλλήλους σε Καποδιστριακό και Πολυτεχνείο να προχωρούν σε νέες απεργίες.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των διοικητικών, σήμερα στις 10 το πρωί κ. Αρβανιτόπουλος συναντάται με το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία δίνει το παρών και ο πρύτανης του ιδρύματος, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής, το Καποδιστριακό είναι αυτό που δίνει τον «τόνο» στις κινητοποιήσεις του κλάδου. 

Συγκροτείται τριμερής επιτροπή - Τι ζητούν οι πρυτάνεις

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε χθες η συνάντηση του κ. Αρβανιτόπουλου με το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων (Γ. Μυλόπουλος - Αριστοτέλειο, π. Τσάρτας - πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημ. Αναγνωστόπουλος - Χαροκόπειο), στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής, ώστε να επιλυθούν τα θέματα που έχουν προκύψει. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από τις διοικήσεις των ΑΕΙ, την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και από εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων στην ανακοίνωσή της τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια, ενώ για ακόμη μια φορά επεσήμανε ότι το μέτρο αυτό έχει ολέθριες συνέπειες για τη λειτουργία των ΑΕΙ, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Υπενθυμίζεται πως τα οκτώ πανεπιστήμια έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, με την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ να εκκρεμεί την εκδίκασή της να αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου.

Οι τρεις πρυτάνεις ζήτησαν ακόμη να τροποποιηθεί η σχετική διαπιστωτική πράξη, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί από τους διοικητικούς υπαλλήλους, και τέλος ο τακτικός προϋπολογισμός των ΑΕΙ για το 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν του 2013 και να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.

Στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν ότι επιδίωξή τους είναι τα πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά.

Αρβανιτόπουλος: Αν ανοίξουν τα ΑΕΙ τη Δευτέρα δεν χάνεται το εξάμηνο

Θετικά βλέπει ο υπουργός Παιδείας το γεγονός ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ προσέρχονται σήμερα σε διάλογο, ενώ μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους πρυτάνεις χαρακτήρισε σημαντικό το ότι έγινε δεκτή η πρόταση του για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

Ο ίδιος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν για να μην χαθεί το εξάμηνο και έθεσε ως ανώτατο χρονικό όριο για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ερχόμενη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που αφορούν τις λίστες της διαθεσιμότητας, αλλά ξεκαθάρισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να λειτουργήσουν οι γραμματείες των ιδρυμάτων, ώστε να καταστεί δυνατός ο έλεγχος.

Επιπλέον, όπως έχει γνωστό, με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, το υπουργείο Παιδείας προωθεί ρύθμιση για να ελαφρύνει το βάρος των φοιτητών από τα χρωστούμενα μαθήματα και να αμβλύνει τις συνέπειες της παρατεταμένης απεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Παραμένουν κλειστά τα πανεπιστήμια

Ανυποχώρητοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. 

Ειδικότερα, το διοικητικό προσωπικό του Καποδιστριακού αποφάσισε να πραγματοποιήσει δύο νέες απεργίες σήμερα και αύριο. Μάλιστα αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες έως την Παρασκευή. 

Τέλος, οι διοικητικοί του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τετράωρες στάσεις εργασίας (9π.μ.-1μ.μ.).