Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Εκτός τόπου και χρόνου σχέδιο πρότεινε χθες τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο η λύση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα, είναι η χορήγηση συντάξεων βάσει εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η νέα πρόκληση, θέλει τις συντάξεις να υπολογίζονται με γνώμονα τα εισοδήματα του δικαιούχου από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια, κληρονομιές, μετοχές) και επιπλέον της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του. Μένει να διευκρινιστεί αν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αναφέρονταν και στην κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ ή στο σύνολο της συνταξιοδοτικής παροχής, που δικαιούται ο εκάστοτε ασφαλισμένος.

«Δε μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, πρόκειται για υπεξαίρεση κεφαλαίων του ασφαλισμένου», υποστηρίζει στο newpost ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, εξηγώντας ότι η μοναδική περίπτωση που θα καθιστούσε εφαρμόσιμη, αν όχι και νόμιμη, μια τέτοια πρόταση είναι η επιστροφή στον ασφαλισμένο των εισφορών που έχει καταβάλλει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Η πρόταση - βόμβα, φωτογραφίζει το αυστραλιανό σύστημα προσδιορισμού των συντάξεων, στο οποίο προβλέπεται ανώτατο πλαφόν περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης -ανά κατηγορία συνταξιούχων- και κατά συνέπεια «ψαλίδι» στην σύνταξη.

Για παράδειγμα, για τον Αυστραλό άγαμο πλήρους σύνταξης, ο οποίος έχει ένα σπίτι αξίας 200.000 ευρώ, υπολογίζεται για την διαφορά των 70.000, από το ορισμένο πλαφόν των 130.000 ευρώ, μείωση της σύνταξης περίπου 200 ευρώ το μήνα.

Οι εν λόγω περικοπές μπορεί να αποτελούν ήσσονος σημασίας θέμα, για το ύψος των αυστραλιανών παροχών, ωστόσο στην Ελλάδα του 2015, της εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ, το σχέδιο παίρνει άλλες διαστάσεις.

Η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ήταν έντονη, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους αλλαγές δε μπορούν να συζητηθούν σε περιόδους υψηλής ανεργίας και πολυετούς ύφεσης.