Επεκτείνεται η λίστα των προς συρρίκνωση οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου με νέες θεσμικές ρυθμίσεις.

Στόχος είναι να προκύψουν 15.000 απολύσεις έως το 2014 (4.000 ως τέλος Δεκεμβρίου 2013 και 11.000 τον επόμενο χρόνο) και οι 12.500 «διαθέσιμοι», το λεγόμενο δεύτερο κύμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τους πρώτους μήνες του 2014, σύμφωνα με την παράταση που έχει λάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Χθες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία διευρύνεται το πεδίο διερεύνησης για «πλεονάζον» προσωπικό.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τροποποιήθηκε η προηγούμενη κοινή υπουργική απόφαση (επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Ρέππα) για τον προσδιορισμό των φορέων του δημόσιου τομέα των οποίων οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό θα αξιολογηθούν. Πλέον, τίθενται σε διαδικασία αξιολόγησης οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό τους και οι «ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα εποπτείας αυτών».

Μέχρι τώρα, η πρόβλεψη αφορούσε την αξιολόγηση υπουργείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου εποπτείας τους, τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

Παράλληλα, υπάρχει και άλλη αλλαγή, η οποία αφορά τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ του κεφαλαίου Α΄ του Ν.3429/2005, δηλαδή όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις εισηγμένες ή τις συνδεόμενες με εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και τις ανώνυμες εταιρείες ως προς τις οποίες δεν έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης. 

Μέχρι στιγμής προβλεπόταν ότι σε αξιολόγηση τίθενται οι ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ που απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζομένους. Με τη νέα τροποποίηση, απαλείφεται η φράση «εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζομένους».

Έτσι, προχωρούν άμεσα οι αποφάσεις για απολύσεις και καταργήσεις φορέων, με έμφαση στο κλείσιμο μικρών ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, με τον κύριο όγκο να προέρχεται από ΟΤΑ (είτε εθελοντική είτε υποχρεωτική κινητικότητα), από τον ΕΟΠΠΥ, από ασφαλιστικά ταμεία και από άλλους φορείς που δεν έχουν μέχρι τώρα αξιολογηθεί.

Ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή προς όλους τους υπουργούς να  επισπεύσουν τις διαδικασίες, για να προκύψει ο κατάλογος με τους υπό την εποπτεία τους φορείς, επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα που μπορούν να συρρικνωθούν σε προσωπικό ή και να κλείσουν.

Δείτε ΕΔΩ τη σχετική απόφαση

Ντ.Μ.