current views are: 1

28 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση04:56

Προς εκτόνωση της κρίσης στα ΑΕΙ

Ανοίγουν, όπως δείχνουν όλα, τις προσεχείς ημέρες το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο, καθώς οι χθεσινές συναντήσεις των διοικητικών τους υπαλλήλων με τον υπουργό Παιδείας διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα. 

Δημοσίευση 04:56’
αρθρο-newpost

Ανοίγουν, όπως δείχνουν όλα, τις προσεχείς ημέρες το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο, καθώς οι χθεσινές συναντήσεις των διοικητικών τους υπαλλήλων με τον υπουργό Παιδείας διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα. 

Γράφει η Ντία Μούλου

Ανοίγουν, όπως δείχνουν όλα, τις προσεχείς ημέρες το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο, καθώς οι χθεσινές συναντήσεις των διοικητικών τους υπαλλήλων με τον υπουργό Παιδείας διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα. Ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας θα λάβουν σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων των διοικητικών των δύο ιδρυμάτων.

Μπορεί η συνάντηση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, παρουσία του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Καποδιστριακού διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, αλλά τον τελευταίο λόγο έχουν οι υπάλληλοι του ιδρύματος, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα. Η δέσμευση που έλαβε η μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών από τον υπουργό Παιδείας ότι δεν θα απολυθεί κανείς, είναι σημάδι πως όλα οδηγούν στο να ανοίξει τις επόμενες ημέρες το πανεπιστήμιο.

Το θετικό κλίμα μετέφερε και η πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων, Νάνσυ Μιχοπούλου, τονίζοντας πως εξειδικεύτηκε η πρόταση πέντε σημείων του κ. Αρβανιτόπουλου. Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στη μοριοδότηση των υπαλλήλων και σημειώθηκε ότι οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα έχουν ένα αρνητικό πρόσημο στη μοριοδότησή τους έναντι εκείνων που απογράφηκαν.

Οι αποφάσεις για το μέλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα ληφθούν σήμερα το πρωί, καθώς συνεδριάζει το διοικητικό προσωπικό. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος, εξερχόμενος της συνάντησης με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο επεσήμανε ότι «υπάρχουν τρόποι να βρεθεί λύση» και πρόσθεσε πως έλαβε δεσμεύσεις για την εξεύρεση αυτής της λύσης. Η πρόεδρος του Συλλόγου του ΕΜΠ, Ράνια Ζάχου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα θέσουν τις προτάσεις που τους έκανε ο υπουργός στη σημερινή γενική συνέλευση.

Κι ενώ σε Καποδιστριακό και Μετσόβιο έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ, έρχεται μια νέα εμπλοκή από την πλευρά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου απέρριψε την πρόταση πέντε σημείων του υπουργού Παιδείας, αφού θεωρεί πως δεν λύνει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα, και ζήτησαν νέα συνάντηση μαζί του.

Αρβανιτόπουλος: Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Το άμεσο άνοιγμα των πανεπιστημίων ζήτησε ο κ. Αρβανιτόπουλος από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Καποδιστριακού και του Πολυτεχνείου κατά τις συναντήσεις τους, τις οποίες χαρακτήρισε «εποικοδομητικές».

Ο υπουργός Παιδείας, μετά το τέλος των συναντήσεων δήλωσε ότι ο διάλογος με το διοιηκτικό προσωπικό των ιδρυμάτων διεξήχθη στη βάση των προτάσεών που δημοσιοποίησε το Σάββατο. 

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι αρχίζει άμεσα η διαδικασία της πανεπιστημιακής κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 από τους 1165 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ εντός των επόμενων ημερών το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει  όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους. Παράλληλα, ανέφερε πως όπου προκύψει υποστελέχωση βασικών λειτουργιών θα υπάρξει διαιδρυματική κινητικότητα από υπαλλήλους, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2014 θα προσληφθούν 400 μέλη διδακτικού προσωπικού πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που θα αναβαθμίσουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ΑΕΙ και θα θέσουν φραγμό στη «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.

Ακόμη σημείωσε ότι εντός του έτος θα τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων, ενώ τέλος ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε πως όσοι διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία επειδή δεν απογράφηκαν, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Καταλήγοντας ο υπουργός Παιδείας κατέστησε σαφές πως όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ανοιχτά πανεπιστήμια.


σχετικα αρθρα