Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας;

Οι επιστήμονες απαντούν: «Σχεδόν καθημερινά. Αλλά σπάνια το βλέπουμε».

Το φλεγόμενο αντικείμενο που με μεγάλο κρότο έπεσε στο Ιόνιο, έξω από την Κεφαλονιά, είναι μετεωρίτης ή υπόλειμμα μετεωρίτη, συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.

«Επρόκειτο ουσιαστικά για βολίδα μετεωρίτη. Δηλαδή απομεινάρια κάποιου μετεωρίτη που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη και η τροχιά τους διασταυρώθηκε με αυτήν του πλανήτη μας με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα», δηλώνει ο καθηγητής Αστρονομίας, Νικόλαος Ματσόπουλος.

«Είναι κάτι απολύτως συνηθισμένο», ξεκαθαρίζει στο newpost ο αστροφυσικός Ξενοφώντας Μουσάς.

Όπως εξηγεί: «Διανύουμε μια εποχή βροχής μετεωριτών, αντίστοιχη με εκείνη που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει πολλές φορές μέσα σε ένα έτος. Συνήθως υπολλείμματα μετεωριτών πέφτουν στη γή ως κόκκοι άμμου, οπότε δεν τους βλέπουμε. Αυτή τη φορά έπεσε ένα μεγαλύτερο κομμάτι. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Φυσικά θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο αν έπεφτε σε στεριά, ή σε κατοικημένη περιοχή, δεν αποτελεί όμως ένα φαινόμενο του διαστήματος που δεν γνωρίζουμε».

 

Τι άλλο πέφτει στη γη από τον ουρανό και δεν το βλέπουμε;

Ακόμα και «τενεκέδες», κομμάτια δηλαδή από δορυφόρους ή διαστημόπλοια που αποκολλούνται με το πέρασμα του χρόνου.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, πάντα γνωρίζουμε που και πότε θα πέσει το αντικείμενο και παίρνουμε τα μέτρα μας», λέει ο κ. Μουσάς.